Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Neprepadnite vianočnému strachu. Pomôcka, ako efektívne nakupovať
Zdielať na

Neprepadnite vianočnému strachu. Pomôcka, ako efektívne nakupovať

BRATISLAVA / O vianočné prekvapenie nechce prísť nikto, ale ak nie všetci, tak mnohí by isto radi vedeli aspoň odhadovo, čo by mohli dostať. Možno vám vieme kúsok pomôcť. Slováci totiž stále častejšie nakupujú online a podľa klikanosti na portáloch nákupných poradcov sa to dá vcelku slušne vydedukovať. Zároveň vieme, ako sú na tom s darčekmi ženy, či muži a čo sú pre nás najdôležitejšie kritéria pri výbere darčekov. Rovnako aj to, aké emócie na nás pôsobia pri nákupoch.

​​Čo kto dostane na Vianoce vie presne len Ježiško či Santa Klaus. Ale podľa klikanosti na onlinu sa dá vydedukovať, čo by to mohlo byť. "Parfumy, výživové doplnky. To sú jedny z tých najrýchlejšie rastúcich kategórií, ktoré momentálne zaznamenávame v online priestore. Notebooky, herné konzoly, práčky sušičky, tablet,...," menuje René Parák hovorca portálu heureka.sk.

Kľúčové kritérium pri hodnotení výrobkov zohráva kvalita, nasleduje cena, a potom sú recenzie ostatných zákazníkov. Vianoce sú najlepším obdobím pre maloobchod. Tržby idú hore oproti iným mesiacom až o tretinu. "Či už ponúkajú elektroniku, elektrotechniku, oblečenie, obuv, drogériu, samozrejme potraviny," uviedla Eva Sadovská, analytička Wood & Company.

Nakupujte s chladnou hlavou 

V nákupe darčekov je pomerne veľký rozdiel medzi ženami a mužmi. "Ženy sú štedrejšie, pretože v priemere obdarovávajú až 7 osôb. Muži zhruba 5 osôb," dodal Parák. Milí muži, Vianoce sú pritom už za budúco týždňovým rohom. Nepodliehajte ale strachu. Je to mocný pán pri nákupoch. "Teraz je to v akcii. Posledné kusy len do vypredania zásob. Ak to nekúpim teraz, zajtra to už nebude," opísal odborník na psychológiu predaja, Peter Strcula.

Takže vianočné nákupy skúste ešte stále s chladnou hlavou a keď ste mali napríklad ťažký rok s partnerom, partnerkou, nezúfajte. Vianoce sú časom zázrakov a aj vina je silná emócia pri nákupoch. "Ak niekto sa menej venuje svojej manželke počas roka, tak jej to chce nejako vykompenzovať," dodal Strcula. Možno tak uvidíte pod stromčekom niečo extra. Slovensko stále kvári vysoká inflácia. "Nezlacnelo nič z tradičných darčekov," poznamenala Sadovská. 

Mnohým sa to ale v ťažkých časoch bez pôžičky nepodarí. Buďte preto opatrní, aby vás okrem darčekov neskôr nezavalilo aj niečo iné. "Nie len to len o tom prvom momente, keď si za tie peniaze človek niečo kúpi, ale to bremeno treba niesť pomerne dlhu dobu," doplnil Marek Ličák, riaditeľ odboru finančnej stability NBS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy