Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Na Deň ústavy pôjdeme do práce a do školy. Odborárom sa to nepáči
Zdielať na

Na Deň ústavy pôjdeme do práce a do školy. Odborárom sa to nepáči

BRATISLAVA / Slováci prídu o jeden deň voľna. Vláda v rámci šetrenia navrhuje, aby Deň ústavy, ktorý sa oslavuje 1. septembra, nebol viac dňom pracovného pokoja. Sľubuje si od toho viac peňazí do zadlženej štátnej kasy. A kým zamestnávatelia hovoria jednoznačné áno, odborári sú proti.

"Pre niekoho možno citlivá záležitosť, ale jeden štátny sviatok, ak sa stane pracovným dňom, dokáže priniesť rozpočtu v budúcnosti 130 miliónov eur," okomentoval jedno z opatrení z balíku konsolidácie minister financií Ladislav Kamenický. 

Slovensko je rekordérom v počte štátnych sviatkov - minimálne v rámci Európske únie. Vláda tak bude osekávať aj tam a výber padol na Deň ústavy - teda prvý september. Podľa prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na Hrane Slováci zrušenie čo i len jedného voľného dňa nevítajú s nadšením. Ak už si majú vybrať, nad ideami rozhoduje praktickosť. "Ak by s niečím súhlasili, tak so zrušením sviatkov, ktoré sú tak trochu osamotené. To znamená, prakticky prihodiť 2-3 dni a spraviť si voľný celý týždeň," reagoval riaditeľ agentúry Václav Hřích. "Toto je dobré opatrenie. Zlepší sa konkurencieschopnosť aj podnikateľské prostredie," okomentoval poslanec zo strany SaS Marián Viskupič. Takmer tretina opýtaných Slovákov podľa prieskumu agentúry AKO so zrušením žiadneho sviatku nesúhlasí. Tešia sa z toho najmä zamestnávatelia, naopak, odbory sú proti. Asociácia zamestnávateľských zväzov by rovno zrušila aj 2 sviatky. "Bohužiaľ si treba povedať, že keď sme zadlžení v robote alebo firme, jedine prácou sa z toho vieme dostať," vyjadril sa viceprezident asociácie zamestnávateľských zväzov Rastislav Machunka. "Príjmy sa nezvyšujú tým, že sa zvyšujú odpracované hodiny, alebo sa zruší štátny sviatok, čiže toto je úsmevné opatrenie," komentovala opatrenie prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

Zrušenie Dňa ústavy ako dňa pracovného pokoja neprináša zmeny len pre tých, ktorí pracujú, ale aj pre tých, ktorí študujú. Po takmer 3 desaťročiach sa školský rok bude začínať opäť 1. septembra. "Počas Dňa ústavy sa tradične otvorili brány parlamentu a ľudia sa mohli prísť pozrieť do pléna, aj rôznych zákutí, či záhrad," povedal minister školstva Tomáš Drucker. "Mali sme to teraz aj pred voľbami také veľkolepé, všetky strany tam mali svoje stánky. Uvidíme, ako presunú tieto oslavy alebo či ich zrušia," konštatoval Hřích.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy