Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kým ľudia spia, cestárske autá sa starajú o zasnežené vozovky
Zdielať na

Kým ľudia spia, cestárske autá sa starajú o zasnežené vozovky

VYSOKÉ TATRY / Medzi cestármi a vodičmi panuje už roky akási zimná vojna. Šoféri sú presvedčení o tom, že neupravené vozovky sú vizitkou menej akčných cestárov, tí zas hovoria, že vodiči by sa mali na cestách správať ohľaduplnejšie a zodpovednejšie.

​Počas zimnej sezóny sú najviac zaneprázdnené snežné radlice popradských cestárov. Alebo presnejšie tých podtatranských a tatranských. Oni nespia, keď vonku sneží. V dispečerskej miestnosti dispečer vidí, či sú autá v pohybe. "Keď vidím, že stojí na jednom mieste dlhšie, okamžite mu volám, čo sa deje," opísal Ondrej Susa, dispečer na pracovisku v Kežmarku. 

Intenzívne sneženie nemusí okamžite znamenať kalamitu. Aj v utorok 28. novembra boli pre sever Slovenska vydané výstrahy, ale na cestách pod Tatrami sa nič komplikované nedialo. Kedy je v Tatrách naozaj zle ? "Keď fúka silný vietor, husto sneží a hmla zamedzuje výhľad na vozovku, vtedy to je veľmi zlé," povedal Marcel Polomský, riaditeľ správy údržby ciest pre región Poprad.

Na tatranské úseky navyše posielajú len dlhoročných profesionálnych vodičov, tí neskúsení tam nemôžu. A na popradskom dopravnom servise sa objavil aj obrazový odkaz vodiča cestárskeho auta. Aby sa šoféri pozreli, čo on robí, kým oni sladko spinkajú a ráno sa sťažujú, že sa šmýka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy