Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Telocvičňa školy sa premenila na odberné miesto. Rodičia darovali krv malému prváčikovi
Zdielať na

Telocvičňa školy sa premenila na odberné miesto. Rodičia darovali krv malému prváčikovi

BRATISLAVA / Začalo sa to príbehom chlapca s leukémiou na jednej bratislavskej škole, ktorému chceli rodičia spolužiakov poslať darček. Jeho rodičia však poprosili o krv. Vo štvrtok 30. novembra preto v škole zorganizovali odber a už sa pridalo aj ďalších 9 škôl. Riaditelia veria, že vlna pomoci sa prenesie na ďalšie a ďalšie školy a inštitúcie.

​Gabko okrem prváckych starostí vie po dlhom nemocničnom pobyte aj to, ako sa prečisťujú kanyly. Práve kvôli nemu sa na jeden deň telocvičňa premenila na miesto odberu krvi. Celé to ale začalo jednou obyčajnou otázkou na rodičovskom združení. "Rodičia spolužiakov chceli Gabkovi poslať nejaký darček," uviedla Gabkova mama Marta Hahnová.

Mnohí by rozmýšľali nad autíčkom či stavebnicou. Odpoveď jeho rodičov asi mnohých prekvapila. Požiadali o krv, lebo tá im vrátila syna. "Tá mi zachránila syna. Keď mu zistili diagnózu, do dvoch hodín bola prvá liečba podaná - krv. A to ho zachránilo, lebo už mal hodnoty veľmi nízke. Nedostával žiadne drahé lieky, nič - hneď krv a doštičky," priblížila Gabkova mama.

​Krvi pritom Gabko nepotreboval málo. "Okolo 15 vrecúšok krvi plus asi 10 vrecúšok krvných doštičiek. Jedno vrecúško krvnej doštičky sa vyrába približne zo štyroch odberov. A to je iba jeden pacient. Na oddelení je 11 izieb po dvoch," opísala mama malého Gabka.

Rodičia čakali zopár ochotných rodičov z triedy, odozva bola ale celoškolská. "My sme už chceli darovanie krvi zorganizovať už pred nejakými rokmi, ale toto bol pre nás obrovský spúšťač," uviedla Monika Hulenová, riaditeľka ZŠ Za kasárňou v Bratislave. Na odber sa prihlásila asi stovka rodičov, aj keď niektorí nakoniec pre chorobu nemohli prísť.

Riaditeľa sa rozhodla posunúť iniciatívu aj na ďalšie školy, ktorých riaditelia sa vo štvrtok prišli pozrieť na to, ako odber v telocvični môže vyzerať. "Dnes to budem posúvať deviatim školám a verím, že oni to budú posúvať ďalej," priblížila Hulenová.

Gabkova mama ani riaditeľka školy ale aj viacerí rodičia až doteraz síce chceli darovať krv, no až teraz prišla príležitosť za nimi. "Presne preto, aby prišli prvodarcovia, aby zistili, o čom je to darovanie krvi," uviedla Lenka Záborská, Národná transfúzna služba. Zdôraznila, že takúto možnosť NTS kolektívom ponúka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy