Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Musíme vyčerpať takmer 2 miliardy eurofondov do konca roka, inak nám prepadnú
Zdielať na

Musíme vyčerpať takmer 2 miliardy eurofondov do konca roka, inak nám prepadnú

BRATISLAVA / Skoro dve miliardy eur musíme vyčerpať do konca roka, inak prepadnú. Vyhlásil to minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši. S čerpaním Eurofondov mali problém v podstate všetky vlády - či Ficova v rokoch 2014 až 2020, ale následne aj Matovičova a Hegerova. Minister Raši teraz sľubuje nápravu vo veľkom štýle.

Mohli by sme si zobrať príklad napríklad od našich poľských susedov. Tým sa podarilo z eurofondov obnoviť veľkú železničnú stanicu vo Varšave. "My sme už vyčerpali všetky prostriedky z obdobia, ktoré už onedlho končí. Nateraz sa sústredíme na Plán obnovy," informoval poľský minister eurofondov Grzegorz Puda. "My sme pred mesiacom mali ešte 3 miliardy neminuté," konštatoval minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.

"Je potrebné vyčerpať do 31. decembra 2023 1,95 miliardy," doplnil Raši. Rovnako efektívne čerpanie ako Poliaci majú aj v Česku. Tam už veselo čerpajú prostriedky z nového obdobia. Rovnako v Maďarsku. "Česká republika má už preplatenú už takmer miliardu a Maďarsko takmer 2 miliardy," uviedol minister Raši. Čo sa týka nového čerpacieho obdobia sme niekde úplne inde ako ostatní. Podľa ministra sme doteraz nevyčerpali ani euro. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy