Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hypotéky mieria do parlamentu. Toto sú navrhované riešenia
Zdielať na

Hypotéky mieria do parlamentu. Toto sú navrhované riešenia

BRATISLAVA / Pomoc s hypotékami mieri do parlamentu v skrátenom konaní. Daňový bonus za rok 2023 bude stáť štát asi 15 miliónov eur. Na budúci rok by to mohlo byť 64 miliónov. Podľa ministra financií toto rozpočet nezruinuje. Výpadok príjmov samospráv v dôsledku zvýšenia daňového bonusu im vraj štát vykompenzuje.

Ministri odklepli dve zmeny zákonov, ktoré majú doručiť sľubovanú pomoc ľuďom so zvýšenými splátkami hypoték. Za rok 2023 sa pomoc vyrieši zvýšeným daňovým bonusom, od januára 2024 potom novou štátnou dávkou. V obidvoch prípadoch pôjde o sumu maximálne 150 eur mesačne alebo 1 800 ročne. Štát bude preplácať 75 % z rozdielu medzi pôvodnou a zvýšenou splátkou hypotéky. Nárok na pomoc budú mať ľudia s príjmom do 2086 eur mesačne v hrubom.

"Tomuto ja hovorím pomoc štátu, čo sa týka hypoték. Bonifikácia sa bude týkať jednej nehnuteľnosti. Bonifikovaný bude iba jeden úver. Musím povedať, že nehnuteľnosť by mala byť určená na trvalé bývanie tohto človeka a nemala by byť prenajímaná," vysvetlil Ladislav Kamenický. "Použite verejných zdrojov na podporu hypoték považujem za veľmi zlé riešenie. Je to forma morálneho hazardu, kde sa v konečnom dôsledku chudobnejší ľudia zložia na pomoc bohatším. Aj preto sme ako strana SaS navrhovali, aby štát bol len určitým mediátorom riešenia medzi bankou a klientom," reagoval Marián Viskupič.

Budúci rok teda pôjde o pomoc vo forme jednorázového príspevku maximálne vo výške 150 eur. Ten budú vyplácať úrady práce a tie sa na to budú musieť pripraviť za pochodu. Tento systém sa spustí od januára. Dotácia zo strany štátu bude vyplácaná nasledujúci mesiac potom čo žiadateľ zaplatí splátku svojho úveru. Stačí vraj ak občan podá žiadosť na príslušnom úrade práce a ten bude v komunikácií s finančnou správou aj s bankami a tak posúdi či spĺňate alebo nespĺňate nárok na dotáciu. A tá sa bude pravidelne prehodnocovať. "Zatiaľ je pomoc nastavená do roku 2027 s tým, že vždy pri zákone o štátnom rozpočte sa môže prehodnocovať. V prípade, že by to tak bolo ako je to v súčasnosti nastavené, očakávame, že by sa tá pomoc dotknúť približne 315 tisíc úverov," uviedol minister Erik Tomáš. "Vládou prijaté riešenie prináša novú byrokraciu na strane občanov, štátu aj bánk. Jednoducho toto riešenie prináša ďaleko viac problémov ako pozitív," reagoval Viskupič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy