Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Bude plyn drahší? Slováci si od januára pravdepodobne opäť priplatia
Zdielať na

Bude plyn drahší? Slováci si od januára pravdepodobne opäť priplatia

BRATISLAVA / Ak vláda nezasiahne, budeme od januára za plyn platiť viac. Veronika Remišová hovorí o 20-percentnom zdražovaní - rádovo v desiatkach eur. Podľa analytika by to ale mohlo vyskočiť až na stovku mesačne. To by už ľudia tvrdo pocítili. Opozícia vládu už v tejto súvislosti kritizuje. Koaličné strany sa však bránia tým, že sa to chystajú riešiť.

"Ceny elektriny dohodla naša vláda až do roku 2027, tie sú stabilné. Ceny plynu - tam sme už počuli aj vyjadrenie regulátora, ktorý hovorí, že ak sa nespraví nič, tak pôjdu ceny plynu výrazne hore. O 20 percent by to malo narásť," uviedla Veronika Remišová, poslankyňa NR SR. "O týchto číslach pani Remišovej neviem zatiaľ nič," reagoval minister životného prostredia Tomáš Taraba.

"My už dlhodobo hovoríme, že najbližšia zima bude veľmi ťažká a náročná," zdôraznila Martina Holečková, predsedníčka poslaneckého klubu KDH. "Dnes máme zásob dosť. Nevidím žiadnu objektívnu príčinu, prečo by mali skokovo rásť ceny energií," priblížil poslanec NR SR Roman Michelko

Veronika Remišová aj KDH kritizujú to, že ani v programovom vyhlásení, ani na rokovaní vlády nebol žiadny materiál, ktorý by garantoval zníženie cien energií. Teda ide najmä o plyn. A argumentujú aj tým, že aj toto mali strany Smer a Hlas v predvolebných sľuboch. "Vyzývam pána Fica aj pána Pellegriniho, nech povedia ľuďom, koľko budú platiť za plyn," vyhlásila Remišová. 

"Čakáme na to, akým spôsobom na to vláda zareaguje, pretože ľudia budú potrebovať pomoc," uviedla Holečková. "Všetko, čo doteraz sľubovali, nesplnili a tvária sa, že to ani nepovedali. Takto isto budú pristupovať aj k tomuto a nechajú ľudí, aby zaplatili aj vyššie poplatky," povedal Branislav Gröhling, poslanec NR SR.

Podľa Zuzany Dolinkovej je to ale inak. "My sme garantovali aj v programovom vyhlásení vlády, že budeme robiť všetko pre to, aby ceny energií pre domácnosti zostali na primeranej úrovni, a aby sa nedotýkali ľudí," ozrejmila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. "Ministerstvo hospodárstva sa tým zaoberá. O výsledku bude informovať, keď bude vedieť, aké možné riešenia sú," uviedol Richard Raši, minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Vykurovacia sezóna je však ešte len na začiatku. A tí, čo plynom aj kúria by nárast ceny mohli viac pocítiť. "Pri tej väčšej spotrebe sa to môže hýbať aj v desiatkach eur," zdôraznila Remišová. Energetik a analytik Ján Pišta ale tvrdí, že aktuálne to má v rukách vláda. Plyn bol totiž podľa neho nakúpený za vyššie ceny, preto to musia dodávatelia premietnuť aj do výšky sumy za plyn pre jednotlivé domácnosti. Inak by boli v strate.

Analytik aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví priznávajú, že veľkoobchodné ceny za plyn v tomto roku klesajú a situácia na trhu s plynom sa zlepšuje. Pri domácnostiach je to ale inak. "Iná vec sú ceny plynu, ktoré vstupujú do regulovaných cien pre domácnosti, malé podniky. Tie sa počítajú z priemeru, ktorý sa tvoril od októbra minulého roku do tohtoročného septembra. A tento priemer už aktuálny pokles v sebe nemá. Tam situácia bude úplne iná," priblížil energetický analytik Ján Pišta. 

"Dlhodobo upozorňujeme, že trhové ceny plynu sú napriek poklesu v posledných mesiacoch, stále výrazne vyššie ako boli pred energetickou krízou v roku 2020," uviedol Rado Igaz, hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Na ťahu je tak štát a trefná dotácia. "Ak vláda nezasiahne, tak tie ceny stúpnu. Ten odhad, ktorý ÚRSO zverejnilo už pred časom, na úrovni nejakého dvojnásobku, tak ten je v tomto prípade celkom reálny," uviedol Pišta. "V súčasnosti slovenské domácnosti platia za plyn vládou zastropované ceny. Finálne dopady na odberateľov plynu v roku 2024 tak budú závisieť od prípadných kompenzačných schém vlády SR," uzavrel Igaz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy