Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Preťaženým pohotovostiam pomôže lekár na telefóne. Nebude pre každého a nebude zadarmo
Zdielať na

Preťaženým pohotovostiam pomôže lekár na telefóne. Nebude pre každého a nebude zadarmo

BRATISLAVA / Konzultácia s lekárom za pár eur mesačne. Aj takúto službu od prvého júna ponúka najväčšia - štátna poisťovňa svojim klientom. Určená je pre všetkých, ktorí nevedia vyhodnotiť svoj zdravotný stav. Spojenie so všeobecným lekárom či pediatrom umožňuje mobilná aplikácia. V čase nedostatku lekárov a dlhých čakacích lehôt minister zdravotníctva spomínanú novinku víta.

"Tu podľa mňa chýba strašne edukácia ľudí. Keď niekto príde o pol desiatej, že má kliešťa, tak ja si nemyslím, že to patrí hneď na pohotovosť," uviedla pediatrička Janka Salcerová.

"Čo je podstatné a o čo sa všetci snažia, aj keď nie vždy to funguje, je edukácia tých pacientov, aby vedeli oni sami zhodnotiť ten stav, kedy treba prísť na ten urgentný príjem, kedy je ten stav odložiteľný," informoval lekár Ondrej Alchus. Takto hodnotia súčasnú situáciu lekári. Odbremeniť návaly pacientov v nemocniciach má pomôcť služba Doktor nonstop plus. Určená je pre klientov Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Tí môžu za mesačný poplatok 9 eur skonzultovať svoju diagnózu s lekárom na diaľku.

"Pokiaľ ste na dovolenke, pokiaľ sa zdravotný stav zhorší počas víkendu alebo v čase, keď váš ošetrujúci lekár neordinuje, máte možnosť sa skontaktovať. Nemusíte stáť alebo dlhodobo telefonovať, kým sa dovoláte," avizovala Beata Havelková, podpredsedníčka predstavenstva VšZP. Pomocou spomínanej aplikácie stlačením jedného tlačidla klient poisťovne vyšle požiadavku na spojenie s lekárom a ten sa mu do 30 minút ozve. Jeho možnosti sú nasledovné. Telefonicky, cez chat alebo cez videohovor z akéhokoľvek miesta vyhodnotí zdravotný stav a určí ďalší postup. Vypísať môže napríklad aj e-recept.

"To v podstate predpokladáme výrazne odľahčí práve tých pacientov, ktorí nepatria na pohotovosť alebo dokonca na akútny urgentný príjem," povedal minister zdravotníctva Michal Palkovič. "Ja si presne takto predstavujem prepoisťovaciu kampaň, keď zdravotné poisťovne ponúkajú svojim poistencom niečo navyše," uviedla zdravotná analytička Jana Ježíková. Zisťovali sme, aké produkty ponúkajú aj ďalšie súkromné poisťovne."Union zdravotná poisťovňa aj po skončení pandémie covidu hradí ambulantným lekárom výkony telemedicíny vrátane telefonickej konzultácie," vyjadria sa Kristína Baluchová, hovorkyňa poisťovne Union.

"Naši poistenci stále majú k dispozícii linku pre zdravie, ktorá im pomôže vyriešiť ťažkosti spojené s cukrovkou a s vysokým krvným tlakom," avizoval hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepiansky. Na otázku, koľko lekárov aktuálne je, a aj ďalej na telefóne bude, za štátnu poisťovňu odpovedala Beata Havelková, podpredsedníčka VšZP. "Telemedicína na Slovensku sa práve narodila áno takže máme novorodenca a vy chcete vedieť kam pôjde na univerzitu." Do spomínaného programu sa zapojilo 56-tisíc poistencov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy