Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Alexeja Navaľného odsúdil ruský súd na ďalších 19 rokov väzenia za extrémizmus
Zdielať na

Alexeja Navaľného odsúdil ruský súd na ďalších 19 rokov väzenia za extrémizmus

MOSKVA / Ruský súd uložil 19 rokov odňatia slobody už väznenému opozičnému predákovi Alexejovi Navaľnému, ktorý bol novoobžalovaný okrem iného z extrémizmu. Informovali o tom tlačové agentúry. Prokuratúra žiadala 20 rokov za mrežami. Navaľnyj, ktorý si už odpykáva skoršie tresty, obvinenia z extrémizmu označil za absurdné.

"Odsúdený bol uznaný za vinného z vytvárania extrémistickej komunity a z účasti v nej, z financovania extrémistických aktivít, organizovania extrémistickej komunity, verejných výziev k extrémistickým aktivitám a zo zapojenia maloletých do akcií nebezpečných pre ich život," napísala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

47-ročný Navaľnyj tvrdenia obžaloby o vytvorení extrémistickej organizácie – teda Fondu boja proti korupcii – už skôr označil za absurdné. V predvečer vynesenia rozsudku vyzval svojich stúpencov, aby sa nenechali zastrašiť, pretože práve to je cieľom súdneho procesu a trestu, pripomínajúceho éru komunistického diktátora Josifa Stalina.

Jeden z najhlasnejších ruských oponentov prezidenta Vladimira Putina obvinenia označuje za podobne vykonštruované a politicky motivované ako tie predošlé, kvôli ktorým už bol odsúdený skôr. Ruské úrady Navaľného uväznili v januári 2021 hneď po návrate z Nemecka, kde sa liečil z otravy bojovou látkou novičok. Odporcov režimu obvinil z otravy Kremľa, ten nariekanie odmietol a spochybnil samotný fakt otravy. Kvôli liečbe v Berlíne nesplnil Navaľnyj podmienky predchádzajúceho podmienečného odsúdenia a súd ho preto uväznil na zhruba 2,5 roka. Vlani dostal ešte deväť rokov za údajný podvod.

Navaľnyj politickú dráhu začal bojom proti korupcii, v rámci ktorého organizoval protirežimové protesty. Úrady počas potláčania ruského disentu označili Navaľného protikorupčnú organizáciu ako extrémistickú.

USA a Británia kritizovali Rusko za odsúdenie Navaľného

Spojené štáty a Británia v piatok kritizovali Rusko v súvislosti s odsúdením lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného na 19-ročné väzenie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Washington rozsudok označil za "nespravodlivý záver nespravodlivého súdneho procesu". "Spojené štáty odsudzujú ďalšie usvedčovanie a odsudzovanie opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného ruskými súdmi," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Kremeľ sa podľa americkej diplomacie snaží celé roky umlčať Navaľného a zabrániť, aby sa jeho transparentnosť dostala k ruskému ľudu. "Tým, že sa tento najnovší proces uskutočnil v tajnosti a jeho právnici mali obmedzený prístup k údajným dôkazom, ruské úrady opäť ukázali na neopodstatnenosť tohto prípadu a na chýbajúci riadny proces pre tých, ktorí sa opovážia kritizovať režim," uvádza rezort diplomacie vo vyhlásení.

Britský minister zahraničných vecí James Cleverly vyzval na okamžité prepustenie Navaľného. "Zaobchádzanie s ním ukazuje, že Rusko vôbec neberie do úvahy ani tie najzákladnejšie ľudské práva... Disent nemožno umlčať," napísal na sociálnej sieti. Súd v Moskve odsúdil v piatok Navaľného na 19 rokov väzenia pre obvinenia spojené s extrémizmom. Ide už o tretí a najdlhší trest, ktorý ruský súd udelil tomuto lídrovi opozície.

Navaľnyj po vynesení rozsudku vyzval Rusov, aby neprestávali vzdorovať

Väznený líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj vyzval v piatok Rusov, aby ďalej vzdorovali Kremľu. V ten istý deň ho ruský súd odsúdil na 19 rokov väzenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Chcú zastrašiť vás, nie mňa, a zbaviť vás vôle vzdorovať," uviedol Navaľnyj v príspevku na sociálnej sieti Facebook.

"Nútia vás, aby ste sa vzdali vášho Ruska bez boja v prospech zradcov, zlodejov a darebákov, ktorí sa chopili moci... Nestraťte vôľu vzdorovať," vyzval ruských občanov. Dodal, že nezáleží na tom, na ako dlho bude odsúdený. "Ako mnohí ďalší politickí väzni, dobre rozumiem, že mám doživotie," cituje Navaľného stanica Sky News. Jeho doživotie sa bude podľa jeho slov merať dĺžkou jeho života alebo dĺžkou "života" súčasného ruského režimu.

Súd v Moskve odsúdil v piatok Navaľného na 19 rokov väzenia pre obvinenia spojené s extrémizmom. Ide už o tretí a najdlhší trest, ktorý ruský súd udelil lídrovi opozície. Navaľnyj dokázal usporiadať zatiaľ najväčšie protesty proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Dlhoročný trest si má odpykať v trestaneckej kolónii so špeciálnym režimom, kam posielajú najhorších zločincov vrátane teroristov a sériových vrahov, píše AFP. O mimoriadne tvrdom treste rozhodol ruský súd v čase rozsiahleho zásahu úradov voči disidentom počas pretrvávajúcej invázie Ruska na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy