Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Podujatie Noc vonku sa rozrastá. Spať v zime si vyskúšali aj obyvatelia Pezinka
Zdielať na

Podujatie Noc vonku sa rozrastá. Spať v zime si vyskúšali aj obyvatelia Pezinka

PEZINOK / K celosvetovému podujatiu Noc vonku sa pridali aj ľudia v Pezinku. Na radničnom námestí v meste odkiaľ pochádza prezidentka Zuzana Čaputová, prespí chladnú noc na ulici niekoľko domácich.

Vyjadrujú tak solidaritu s ľuďmi v ťažkej životnej situácii. Aj v meste pod Malými Karpatmi žije na ulici niekoľko desiatok ľudí. Noc vonku je v meste po prvýkrát. K celosvetovej akcii sa chcú pridávať už každoročne.

"Táto akcia má spropagovať to, že nie každý človek, ktorý je na ulici, si za to môže sám. Taktiež to, že máme myslieť na takýchto ľudí. prichádza zima a tí ľudia nemajú ako spať ani sa zohriať. Je ťažké ísť do práce, keď spia vonku a na druhý deň fungovať v práci, preto je akcia v strede týždňa," ozrejmil Matej Čajkovič, referent preventívnych činností, MsÚ Pezinok.

Pezinčan Dušan Chvíla je jeden z tých, ktorý sa rozhodol v studenej noci prespať na námestí v Pezinku. Tak ako ľudia bez domova aj on si ustlal na kartónovom papieri, ktorý položil na holú zem. Na kartón rozložil svoju karimatku a vliezol do spacáku. Dušan sa často zúčastňuje podobných podujatí.

"Najzložitejšie je prežiť do rána hlavne v takej zime. Jedlo alebo pitie by si zohnali, ale vydržať do rána v tej zime je najhoršie," poznamenal Dušan Chvíla, obyvateľ Pezinka.

Takto vyjadruje svoj postoj a solidaritu s ľuďmi v núdzi. Nedávno prispel na pomoc ľudom vo vojnovej Ukrajine. Pred rokmi pracoval v Izraeli. Venuje sa umeniu a práci s drevom. Je reštauratér. Tvrdí, najťažšie sú pre ľudí bez domova dni a noci prežité v zimnom mrazivom období.

Keď prší, sneží a mrzne je každý deň prežitý vonku, boj o prežitie. Zohnať jedlo či nápoj je oveľa ľahšie ako prežiť noc v mrznúcom počasí. To ľudia bez domova prežívajú denne. A nie každý z nich, sa v tejto zložitej životnej situácii ocitol vlastným pričinením. Na to nezabúdajme, hovorí Dušan v rozhovore pre TV JOJ.

Podujatie sa konalo pod záštitou primátora Romana Mácsa. Po krátkej outdoorovej prezentácii na tému bezdomovectvo sa program presunul „pod strechu“ do Radnice, kde pokračoval diskusiou a hľadaním odpovedí na mnohé otázky na tému Ulica a závislosti s hosťami - klinickou psychologičkou a riaditeľkou o.z. Prima Barborou Kuchárovou, primárom Kliniky drogových závislostí v Psychiatrickej nemocnici Philippa Pinela Pezinok Liborom Kiššom a spoluzakladateľom Vagusu a sociálnym pracovníkom Petrom Adamom.

Pozvaní sú vo svojej profesijnej oblasti rešpektovanými osobnosťami nielen laickou, ale aj odbornou verejnosťou. Najväčšou výzvou bolo, samozrejme, prespať noc „pod holým nebom“. Našlo sa až päť odvážnych dobrovoľníčok a dobrovoľníkov, ktorí sa v teplom oblečení, v spacákoch, na karimatkách a kartónoch uložili k spánku. Pred spánkom o pol jedenástej večer si vypočuli prekrásne hudobné čísla - uspávanky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy