Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Katarína predpovedá, či bude počas Vianoc sneh alebo blato. Aké počasie nás čaká cez víkend?
Zdielať na

Katarína predpovedá, či bude počas Vianoc sneh alebo blato. Aké počasie nás čaká cez víkend?

Zdroj: TASR

SLOVENSKO / Katarína bola do rána na niektorých miestach krajiny ešte slabo nad nulou. Najmä na západe sme mali miesta, kde nemrzlo, ale pod Tatrami a na Spiši poklesla teplota až na -6°C. Mohli by sme povedať, že teplotu „ podržala“ takto vysoko oblačnosť.

Oblačnosť má kúzelnú moc. Keď jej je veľa, bráni poklesu teploty v noci a vzostupu teploty počas dňa. V sobotný deň bude veľa oblakov na severe a východe Slovenska. Prechodne menej oblakov sa ukáže na západe krajiny. Všade bude ale zatekať studený, pôvodom arktický vzduch, ktorý dovolí teplote vystúpiť na -3 až 1°C na severe, na juhu maximálne do 5-6°C. Vietor severných smerov do 35, v nárazoch okolo 55 km/h.

Sneženie v severnej polovici krajiny prinesie od 3 do 15 cm snehu. Pretože bude veterno, na severných cestách musíme počítať so snehovými jazykmi a závejmi.

Nedeľný deň bude stále v prúdení arktického vzduchu k nám. Bude na mnohých miestach snežiť, na severe aj výdatnejšie a pripadnú v Žilinskom kraji, ale v Prešovskom a Banskobystrickom ďalšie cm snehu, lokálne až do 10 cm.

V noci bude mrznúť na celom Slovensku. Teplotný interval bude od -1 do -7, v dolinách a kotlinách do -12°C. Cez deň bude veľmi chladno v severných okresoch krajiny, tu bude od -6 do -1°C, smerom dolu na juh teplota stúpne na 3-4°C. Stále bude veterno, vietor severných smerov do 35, v nárazoch do 50 km/h. Na horách pozor na siný vietor.

Ani v pondelok sa nečrtá podstatná zmena. Stále šanca na sneženie a chladnú noc, keď teplota v dolinách a kotlinách poklesne až do -15°C. Cez deň pod nulou na severe, na juhu do 4°C.

Dnes je v kalendári Katarína, od ktorej si sľubujeme, že nám predpovie počasie na Vianoce. Veď poznáte: Katarína na ľade, Vianoce na blate a niektorí tvrdia, že aj opačne. V každom prípade, Katarína má v zásobe aj pranostiky týkajúce sa chladu, zimy v tento deň: Na svätú Katarínu, schováme sa pod perinu, alebo Zima na Katarínu-prilož si perinu.

Známe sú aj pranostiky spojené so snehom: Svätá Katarína prichádza v bielom odetá. Naozaj sa okolo sviatku Kataríny objavuje chladnejšie novembrové počasie, ktoré nás zvádza myslieť si, že zima so snehom je už tu. To ale Katarína nevie, že na prelome mesiacov november, december prichádza oteplenie. Uvidíme, či to tak aj bude tento rok.

Súvisiace články

Prečo počasie na Noviny.sk

Najlepšie počasie je už od roku 2009 vašim najlepším sprievodcom vo svete počasia. Prináša servis naplnený aktuálnymi informáciami a aktuálnymi predpoveďami. Kompletný servis začína presným popisom aktuálnej situácie a vysvetlením jej najbližšieho vývoja. Samozrejmosťou je predpoveď počasia pre najbližšiu noc a najbližší deň, ktorá je rozdelená na tri regióny v rámci Slovenska a v rámci nich sa sústredí na významné regionálne centrá. Pre cestovaniachtivých je tu predpoveď počasia pre susedné štáty. A pre tých, čo si radi robia dlhšie plány, je tu predpoveď na 7 dní. Radi oddychujete? Aj pre Vás máme informácie o možnostiach oddychu na lyžiach (v zime) alebo pri mori (v lete).

Všetky predpovede a informácie o počasí sú založené na pravidelne aktualizovaných dátach z meteorologickej staničnej siete a so siete dištančných meraní – meteorologických radarov a meteorologických satelitov. Náhľad do budúcnosti umožňujú špičkové meteorologické modely vylepšované tímom odborníkov so zreteľom spresňovať predpovede práve pre územie Slovenska. A všetky tieto informácie sú spracované a sprostredkované skúsenými moderátormi – profesionálnymi meteorológmi.

A prečo je Najlepšie počasie to najlepšie? Pretože Vám ponúka ideálnu kombináciu vždy aktuálnych informácií, presných predpovedí, prehľadnej grafiky a profesionálneho, a pritom ľudského a bezprostredného, prístupu moderátorov. A preto je to nielen najlepšie, ale aj najobľúbenejšie počasie. Ďakujeme Vám.