Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Opatrnosť pri online nakupovaní: Odborníci varujú pred podvodnými stránkami počas Black Friday
Zdielať na

Opatrnosť pri online nakupovaní: Odborníci varujú pred podvodnými stránkami počas Black Friday

SLOVENSKO / Teraz by mali spozornieť najmä tí, ktorí obľubujú Čierny piatok, tzv. Black Friday. Známy nákupný sviatok totiž na internete zneužívajú podvodníci. Polícia eviduje stovky prípadov. Upozorňuje na to aj Národný bezpečnostný úrad.

Podvodníci to skúšajú cez stránky, ktoré sú na nerozoznanie od tých pravých. Odborníci preto odporúčajú nakupovať len od oficiálnych predajcov a dôkladne si prečítať recenzie. "Seriózny e-shop vždy má uvedené na svojej stránke obchodné meno, adresu, obchodné podmienky, podmienky za akých možno tovar reklamovať, vrátiť," ozrejmil Marián Jargaš z odboru Ochrany spotrebiteľa, slovenská obchodná inšpekcia.

"Odporúčam, aby si pozreli kľúčové referencie, ktoré by mali byť pri týchto produktoch sú tie negatívne, tie si väčšinou nenapíše ten páchateľ," priblížil Jozef Halcin, riaditeľ Odboru prevencie KMV SR. Dôležité je tiež všímať si ceny. Podozrivo výhodný nákup sa totiž raz-dva môže zmeniť na podvod.

"Ak vás láka stránka na ceny, ktoré nekorešpondujú s cenami u ostatných predajcov, mali by ste sa jej vyhnúť. Aj počas Black Friday totiž oficiálni predajcovia dodržiavajú podobnú cenovú politiku," avizoval Peter Habara, hovorca Národného bezpečnostného úradu.

Pozor si treba dávať aj na spôsob platby. Oficiálne online obchody, vo väčšine prípadov ponúkajú zákazníkom viaceré možnosti, ako za tovar zaplatiť. A teda dobierkou, kartou, či cez osobný odber. "V prípade, že ste v e-shope, ktorý ponúka len platbu vopred a nemá ani zverejnené obchodné podmienky, tak tam je pravdepodobnosť veľmi vysoká, že budete podvedení," dodal Jargaš.

Podvod možno spoznať aj tak, že od vás stránka žiada údaje, ktoré ste nikdy pred tým pri nákupe nezadávali. "Ak od vás pri registrácii alebo platbe predajca žiada zadanie, napríklad: rodného čísla alebo čísla občianskeho preukazu, pravdepodobne pôjde o podvod," doplnil Habara.

Zoznam e-shopov, ktorým by sa mali zákazníci vyhnúť, zverejnila Slovenská obchodná inšpekcia aj na svojej internetovej stránke. Ak pri nakupovaní, nielen počas Black Friday, nájdete podvodnú stránku, nahlásiť ju môžete Národnému bezpečnostnému úradu.

V prípade, ak sa stanete obeťou podvodu, okamžite kontaktujte políciu. Páchateľovi môže hroziť aj väzenie. "Závisí na akých osobách, na koľkých osobách, či sú zraniteľné alebo nie no a samozrejme ten finančný rozsah je veľmi dôležitý. Môže byť aj niekoľko rokov natvrdo vo výkone trestu," dodal Halcin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy