Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na život si chce siahnuť čoraz viac mladých ľudí. Pomôcť majú cedule, ktoré môžu zachrániť život
Zdielať na

Na život si chce siahnuť čoraz viac mladých ľudí. Pomôcť majú cedule, ktoré môžu zachrániť život

SLOVENSKO / Pomoc existuje aj na miestach, kde sa ľudia pravidelne rozhodujú, či ukončia svoj život. Psychológovia umiestňujú na trate kontakt pomoci. Vďaka tomu už zachránili viac ako tri stovky ľudí.

Na krízovú linku IP-čka sa od začiatku roka ozvalo viac ako 3400 ľudí, ktorí pomysleli na ukončenie života. Niektorí z nich tak urobili priamo zo železničnej trate. "313 ľudí, ktorí objavili ten kontakt pomoci na tom smutnom mieste sa rozhodli, že ešte dajú šancu rozhovoru," uviedol Marek Madro, psychológ, riaditeľ IP-čka. 

Takéto cedule umiestňujú psychológovia na miesta, odkiaľ sa im ľudia s myšlienkami na ukončenie života ozývajú najčastejšie. No a práve v období jesene sa situácia zhoršuje.

Odborníci varujú, že na život si chce siahnuť čoraz viac mladých ľudí od 15 do 19 rokov. "Dnes majú problém, aj vplyvom sociálnych sietí, že stále niečo hrajú a nie sú sami sebou. A myšlienka na smrť je pre nich vykúpenie," dodal Madro.

"Viacerí majú možno skúsenosť, že vyhľadanie odbornej pomoci môže byť komplikované. Ale apelujem, že aspoň v tej prvej línii sa obrátiť na krízové linky," ozrejmila Katarína Jandová z Asociácie klinických psychológov Slovenska.

To isté urobila aj známa speváčka. Prežívala obdobie, kedy sa cítila unavená, bola pod stresom a nevedela spávať. Vyústilo to až do panických atakov. Rozhodla sa, že navštívi odborníka. "Po roku som začala cítiť, že začínam silnieť. Chcem robiť osvetu, je to dôležitá téma," avizovala speváčka Zuzana Smatanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy