Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prieskum čistoty verejných toaliet: Ako sa umiestnili Slováci?
Zdielať na

Prieskum čistoty verejných toaliet: Ako sa umiestnili Slováci?

BRATISLAVA / V prieskume o čistote verejných toaliet sa Bratislava umiestnila na deviatom mieste odspodu medzi európskymi mestami. Britská spoločnosť Showers to You analyzovala v prieskume viac ako 8-tisíc internetových recenzií.

Spoločnosť okrem priemerného hodnotenia toaliet brala do úvahy kľúčové slová ako špinavý, nečistý a podobne. Najšpinavšie toalety majú v Lotyšskej Rige.  Bratislava skončila deviata, Praha ôsma. "Podľa mňa je to v nákupných centrách v pohode, ale v Bratislave som nezaznamenal verejné WC také, že by boli naozaj dostupné," reagoval okoloidúci Dávid. Marek má na vec iný pohľad. "Niektoré sú špinavé, záleží, ako sa ľudia správajú," vysvetlil. Michal sa vyjadril, že verejné WC nepoužíva. 

TV JOJ

​Verejné toalety sa v čistote naozaj líšia. V nejednom zariadení chýbal toaletný papier či netiekla teplá voda. Niektoré vyberali poplatky, iné boli zadarmo a paradoxne čistejšie boli tie, ktoré poplatky nevyberali. Turistka z USA povedala, že podľa nej síce neboli najčistejšie, ale snažili sa. "Nebol tam toaletný papier," dodala. Najhoršie hodnotená verejná toaleta vyberá 50 centov a na internete má nepriaznivé komentáre, väčšinou od cudzincov. 

​Ako udržiavajú verejné WC v rôznych kútoch Slovenska?

Najlepšie hodnotené verejné WC je v centre mesta Bratislavy, ktoré je bezbariérové a zadarmo. Verejné toalety v Prievidzi navštívi denne v priemere 130 ľudí. O čistotu sa tu starajú pravidelne. "O čistotu sa stará naša pracovníčka. Zbierame pozitívne reakcie. V čase fungovania úradu ich obyvatelia môžu používať zadarmo," uviedla Zuzana Krajčiová, hovorkyňa mesta Prievidza. Okoloidúci návštevníci toaliet pochválili čistotu. "Hoci je zadarmo, zdá sa mi čistejší ako ten doma," odpovedala jedna z opýtaných. 

V Novákoch sú verejné toalety takisto čisté a udržiavané. Sú zadarmo a bývajú otvorené každý pracovný deň od ôsmej do šestnástej hodiny. Nie je tu stála upratovacia služba, ale toalety čistia niekoľkokrát denne. Niektorí turisti preferujú pred verejnými toaletami inú alternatívu. Japonskí turisti uviedli, že na záchod chodia radšej niekam do kaviarne. Francúzski turisti sú na tom podobne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy