Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Heliport bez helikoptéry. Aké sú plány s nevyužívanou plochou?
Zdielať na

Heliport bez helikoptéry. Aké sú plány s nevyužívanou plochou?

BRATISLAVA / Budova Národnej banky Slovenska v Bratislave má na streche heliport. Nedá sa však používať. Strechu plánujú po rokoch aspoň ohradiť.

​Televízia JOJ odvysielala v roku 2002 reportáž zo strechy vtedy najvyššej budovy v Bratislave. Od reportáže sa na streche nič nezmenilo. Vrtuľníky sa na heliport na streche NBS môžu zo vzduchu iba pozerať, žiaden vrtuľník tu nikdy nepristál. "Pôvodne to bolo v projekte zamýšľané ako heliport pre helikoptéry," vysvetlil hovorca NBS. Požiadavku na heliport na streche zadal štát. Kúsok od budovy je aj úrad vlády a aj vtedajší premiér by mal heliport poruke. Projekt počítal s jednomotorovými vrtuľníkmi, ktoré ale v Európe prestali lietať nad zastavaným územím.

Heliport nesplnil požiadavky 

"Jedná sa o jediný heliport, ktorému nebolo vydané kolaudačné rozhodnutie. Neplnil požiadavky predpisu," informoval Dopravný úrad. "Prebudovanie tejto plochy tak, aby uniesla aj dvojmotorové vrtuľníky, ktoré sú výrazne ťažšie, by bolo finančne veľmi neefektívne," odpovedal hovorca NBS. Záchranárske vrtuľníky nemôžu mať jeden motor a nemohli by tam pristáť. "Neviem si predstaviť, že ani nejaké návštevy by si zobrali helikoptéru a doleteli by priamo sem," vysvetlil hovorca. Dopravný úrad v súčasnosti eviduje 12 heliportov, ktoré majú platné povolenie z toho je 10 heliportov pre potreby vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby.

Napríklad v Ružinove na heliporte pristál v septembri vrtuľník dvanásťkrát a v októbri osemkrát. Strecha NBS slúži za dodržania prísnych bezpečnostných opatrení občas iba ako miesto, kam vodia zahraničné návštevy. "V prípade dobrých podmienok sa dá vidieť mesto Trnava," uviedol hovorca NBS. Strechu teraz čaká malá zmena. "Sme vo fáze, keď NBS uzavrela zmluvu o dielo s víťazom verejného obstarávania, ktorý bude na streche meniť povrch, pretože je poškodený a bude robiť aj zábradlie. To bude slúžiť pre technikov, ktorí tu budú obsluhovať rôzne zariadenia, napr. bleskozvod alebo osvetlenie. Zábradlie prispeje k tomu, aby mali lepšie pracovné podmienky," dodal hovorca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy