Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Obec ostala bez defibrilátora: Čakajú na elektródy a na štátne peniaze
Zdielať na

Obec ostala bez defibrilátora: Čakajú na elektródy a na štátne peniaze

ĽUBICA / Zachránili život a teraz sú bez funkčného prístroja. Samospráva aj obecní policajti v Ľubici sú bezmocní. Dodávateľ im náhradné elektródy zatiaľ neposlal. Zaplatia ich z obecných peňazí, a potom musia čakať niekoľko mesiacov na preplatenie z ministerstva vnútra

​Zazvonil telefón a prednosta obecného úradu neváhal, sadol do auta a ponáhľal sa s defibrilátorom k človeku, ktorý už nedýchal. Vďaka jeho rýchlemu zásahu a prístroju sa človek prebral a prežil. "Emócie sú silné pri tom, ale človek sa musí premôcť, preniesť cez to a sústrediť sa," uviedol poverený riadením Obecného úradu Ľubica Miroslav Kruk

Aktuálne sú bez prístroja

Vedenie košickej záchranky sa obci Ľubica oficiálne poďakovalo za úspešnú záchrannú života. Má to jeden háčik. Prístroj je od vedy nefunkčný. V systéme chýba. Ľubičania čakajú na nové elektródy. Tie sú totiž jednorazové. "Povedali, že sa máme kontaktovať 155, usmernili nás. Volal som servis, posielajú nám cenovú ponuku, no nepovedali nám termín," doplnil. 

"To by sa nemalo stávať, že neviete, komu máte zavolať. Ten prístroj musí byť funkčný a k dispozícii," tvrdí František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov. Podľa Františka je na Slovensku viac druhov prístrojov. Dodanie elektród má na starosti ich dodávateľ. "Treba si vždy preverovať dodávateľov, ich dodávacie lehoty," dodal. Taktiež odporučil každej obci, aby kúpili elektródy aj do zásoby.

Jeden prístroj nestačí

Obyvatelia Ľubice dostali tento prístroj pred tromi rokmi ako dar. Vyrážali s ním už niekoľkokrát, no po prvý raz požili výboj. "Potrebovali by sme ešte jeden. Sme veľká obec a neviete kedy bude konkrétny človek potrebovať pomoc," povedal Juraj Nadanyi, náčelník Obecného úradu Ľubica.

Zatiaľ netušia, kedy sa elektródy do obce dostanú. Zaplatiť ich ale musia z obecnej kasy. Je to pár stoviek eur. Následne budú opäť čakať, kedy im ministerstvo vnútra túto sumu preplatí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy