Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slováci sviatkovali v Rakúsku. Spomienka na otvorenie hraníc dôvodom nebola
Zdielať na

Slováci sviatkovali v Rakúsku. Spomienka na otvorenie hraníc dôvodom nebola

BRATISLAVA / Štátny sviatok Deň boja za slobodu a demokraciu bol z hľadiska počasia nepríjemne sychravý. Možno práve preto mnohé rodiny z celého Slovenska už skoro ráno vyrazili do nákupných centier do Rakúska. Od hraničného priechodu v Petržalke smerom na Hainburg sa tiahli kolóny áut celé predpoludnie.

Západná hranica nám pripomína legendárny pochod Slovákov do Rakúska po otvorení hraníc v decembri 89. No a situácia v piatok vyzerala podobne. Rozdiel bol iba v tom, že Slováci sedeli v autách a išli za nákupmi. "Naozaj spontánne sa tam zišlo viac ako 100-tisíc ľudí, ktorí kráčali celú tú cestu, tešili sa, fotili sa, prišli bližšie k tej opone, niektorí si odstrihli kúsok toho drôtu," opísal udalosť z decembra 89 Patrik Dubovský, historik Ústavu pamäti národa.

​Po Dunaji sa plavila loď, na ktorej koncertoval básnik a pesničkár Karel Kryl. "Išli sme do Hainburgu, aby sme sa pozreli na Devín z druhej strany. My sme to nazvali Krok do Európy," povedal Tribún Nežnej revolúcie a pesničkár Milan Kňažko. Zástup ľudí bez pasov a víz bol taký veľký, že vtedajší pohraničníci to nezvládali. "Rakúšania boli z nás vystrašení," tvrdí Kňažko. Na Devíne sa zišlo ďalších okolo 20-tisíc ľudí.

Tento rok bolo motívom Slovákov niečo iné

Súčasný sychravý Deň boja za slobodu a demokraciu sa tisíce Slovákov rozhodlo osláviť v Rakúsku. Od skorého rána do popoludnia sa tiahli Bratislavou kilometrové kolóny áut s cestujúcimi z celého Slovenska. Z Košíc, Liptovského Mikuláša, Žiliny, Banskej Bystrice, Prievidze, Pezinka, Senca a samozrejme aj z Bratislavy. "Teším sa, že majú chuť cestovať, niečo si kúpiť, dať si kávu," dodal Dubovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy