Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Počasie sa ochladzuje. Čaká nás cez víkend sneženie?
Zdielať na

Počasie sa ochladzuje. Čaká nás cez víkend sneženie?

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Sme pod vplyvom tlakovej níže, ktorá sa presúva ďalej nad Balkán a po jej zadnej strane k nám zateká studený vzduch, ktorý bude príčinou, že sa aj v nižších polohách objaví pozdrav zimy. Ráno sviatočného dňa je zamračené s dažďom, no ten bude počas dňa postupne prechádzať do sneženia.

Piatok bude oblačný až zamračený, na mnohých miestach bude pršať. Hranica sneženia sa bude držať vo výške asi 800 metrov, ale k večeru na severe a krajnom západe klesne na 500 metrov. Denná teplota bude v intervale od 2°C na severe po 10°C na juhu. Rozfúka sa silný, nepríjemný severozápadný až severný vietor do 45, v nárazoch okolo 75 kilometrov za hodinu.

Sobota neprinesie zmenu v oblačnosti, ale zatekajúci studený vzduch sa postará, že hranica snehových, alebo zmiešaných zrážok bude už na 400 metroch. Zrážky sa budú vyskytovať najmä na severe a východe Slovenska. Pretože stále bude fúkať, na severe sa budú tvoriť snehové jazyky. Do rána teplota poklesne na 4 až -2°C, pozor ojedinele na poľadovicu! Denná teplota v čerstvom severnom vzduchu bude od slabého celodenného mrazu do 8°C v najteplejších lokalitách. Stále silno veterno a na pocit chladnejšie ako ukazuje teplomer.

Nedeľa bez podstatnej zmeny v oblačnosti, len počas dňa budú od západu opäť pribúdať zrážky, od asi 500 metrov snehové alebo zmiešané. Do rána sa ochladí na 0 až -6°C, cez deň sa teplota bude držať v intervale 1 až 6°C. Vietor zoslabne.

Martin na bielom koni do nížin neprišiel, má týždenné meškanie. Naozaj to vyzerá počas nasledujúceho víkendu na zmenu v charaktere doterajšieho počasia. Prvý sneh, alebo dážď so snehom, s možnosťou komplikácií na cestách, dokáže zaskočiť. Buďte preto viac opatrní, obrňte sa trpezlivosťou, a radšej vyrazte na cestu skôr. Vyzerá to tak, že táto "zimná" situácia bude naozaj iba víkendová záležitosť, od pondelka sa zase oteplí, len uvidíme, na ako dlho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy