Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nový grafikon železníc kritizujú študenti aj samosprávy
Zdielať na

Nový grafikon železníc kritizujú študenti aj samosprávy

BRATISLAVA / Keď videli nový grafikon vlakov, zistili, že sa im cesta do školy poriadne predĺži. Niektorí budú musieť vstávať o viac ako hodinu skôr. Kombinácia s autobusovou dopravou im nevychádza aj pre viacero prestupov. Študenti zo Záhoria tak napísali Železničnej spoločnosti Slovensko a premýšľajú aj o petícii.

Pri predstavovaní nového grafikonu železničnej dopravy, železnice tvrdili, že chcú vyjsť v ústrety najmä študentom. Minimálne v jednom prípade sa im to však nepodarilo. Hovoríme približne o štyroch desiatkach gymnazistov zo Záhoria, ktorí cestujú do Malaciek. Odchody vlakov, ktorými sa doteraz presúvali sa od 10. decembra výrazne zmenia. 

"Aby som vlastne stihol prísť do školy na 8, tak by som musel vstávať tak 4:20," povedal študent Adam. "Každé ráno a poobede cestujeme hodinu a pol aj čakaním na prípoje a podľa nového grafikonu by sme cestovali 4 a pol až 5 hodín," vysvetlil Ondrej. Neskorší vlak znamená, že by do školy prišli až po ôsmej hodine. Skorší, že budú stáť pred školou, ktorá sa otvára o 7 hodine približne polhodinu. "Chodíme tak 40. Vlastne z toho smeru Kúty prváci, druháci, tretiaci, štvrtáci a piataci," doplnil Adam. Toto podľa Združenia miest a obcí Slovenska nie je jediný problém, ktorý v niektorých regiónoch prinesie nový grafikon železničnej dopravy. "Absolútne skončilo spojenie medzi hornou Nitrou a priamy prestup v Bratislave smer na Prahu. Je pravdou, že ten grafikon sa upravuje z hľadiska modernizácie trate. Čo je tá pozitívna stránka," konštatoval predseda ZMOS-u Jozef Božik. Pokiaľ ide o Záhorie, tam zatiaľ nový grafikon kritizujú len študenti, ktorí oslovili aj železničnú spoločnosť Slovensko. "Odpovedali nám, že táto zmena je preto lebo chcú na trati Bratislava-Lamač-Zohor rekonštrukciu koľajníc, čo chápeme. Nemyslíme si ale, že je normálne, aby nám takto menili trať," vysvetlil Adam. 

"Železničná spoločnosť Slovensko bola nútená prispôsobiť odchody a príchody vlakov na tejto trati pre jej plánovanú rozsiahlu rekonštrukciu, ktorú bude realizovať manažér železničnej infraštruktúry Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Hoci nás mrzí diskomfort študentov cestujúcich z Gbelov do Malaciek, museli sme zohľadniť aj väčší počet cestujúcich, ktorí pokračujú ďalej do Bratislavy. Cieľom rekonštrukcie je práve skvalitniť cestovanie vlakom na tejto trase pre všetkých cestujúcich," reagoval Dominik Drevický z odboru komunikácie ŽSSK. Možnosťou sú rokovania miestnej samosprávy so železnicami či Trnavským a Bratislavským krajom o prispôsobení prímestskej dopravy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy