Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Z pôrodníc, ktoré mali byť zrušené, sa detský plač môže ozývať ešte rok
Zdielať na

Z pôrodníc, ktoré mali byť zrušené, sa detský plač môže ozývať ešte rok

SNINA / Miesto narodenia Snina si môžu do rodného listu napísať ešte minimálne rok. Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ sninskú ani ďalšie štyri pôrodnice rušiť nebude. Radosť malých pôrodníc však strieda obava, či v nich vôbec bude mať kto pracovať. Obdobie, kedy sa hovorilo o ich zrušení, totiž vnieslo medzi lekárov neistotu.

O zániku pôrodníc v Snine, Kráľovskom Chlmci, Revúcej, Myjave a Partizánskom rozhodla bývalá vláda. Lekári, pacienti, aj miestni obyvatelia vychádzali do ulíc a spisovali petície. Bývalý rezort zdravotníctva chcel zrušiť tie pôrodnice, ktoré okrem iného nespĺňali limit 400 pôrodov ročne.

Sninská nemocnica túto hranicu neprekonala posledných 9 rokov. Splniť takúto podmienku bolo preto nereálne. Súčasná vláda pripravuje legislatívne zmeny, ktoré zabezpečia, že pôrodnice sa minimálne jeden rok rušiť nebudú.

"Budem navrhovať takú legislatívu, aby si všetky nemocnice zachovali rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti, vrátane tých pôrodníc, ktoré sa mali od 1.1. rušiť. Zároveň musím jedným dychom dodať, že ak nemocnica nebude spĺňať materiálno-technické a personálne vybavenie, zanikne," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Obdobie, kedy bývalá vláda hovorila o zrušení pôrodní, ako o definitívnom rozhodnutí, vyvolalo u lekárov a ďalšieho zdravotníckeho personálu neistotu. Mnohí sa obávajú straty zamestnania a noví lekári sa do nemocníc s nejasnou budúcnosťou nehrnú. "Budeme riešiť otázku toho, aby sme zastabilizovali personál, prípadne ho ešte rozšírili," hovorí primátor Sniny Peter Vološin. 

Vedenie sninskej nemocnice tiež plánuje ministerku zdravotníctva pozvať čo najskôr priamo do regiónu. "Aby videla, ako túto našu nemocnicu máme vybavenú, v akom je stave, aký je to región, aká je dostupnosť, prípadne, aby si to možno aj prešla," uviedol Vološin.  

Optimalizácia siete nemocníc bude podľa novej ministerky pokračovať. Musí byť ale nastavená tak, aby sa pacient vždy dostal bezpečne a do akéhokoľvek zariadenia. "Problém je zažehnaný na jeden rok a čo ďalej?" hovorí predsedníčka petičného výboru v Snine Jana Karľová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy