Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Leninovu ulicu po desaťročiach premenovali
Zdielať na

Leninovu ulicu po desaťročiach premenovali

VEĽKÉ ÚĽANY / Na Slovensku je o jednu Leninovu ulicu menej. Vo Veľkých Úľanoch ju po dlhých mesiacoch diskusií a napriek väčšinovému odporu jej obyvateľov, premenovali. Stalo sa tak iba niekoľko dní pred výročím boľševickej revolúcie.

Ulica sa po novom volá Dlhá. To, že by zmenu prijali obyvatelia ulice s nadšením sa nedá povedať. Práve naopak. Niežeby mal Lenin, jeho myšlienky či nebodaj červený teror, ktorý v Rusku rozpútal v srdciach tunajších obyvateľov špeciálne miesto to nie, no zmene sa predsalen bránili a to najmä z obáv pred úradníckou tortúrou. "Z celej ulice boli iba dvaja občania, ktorí by sa pýtali dokedy budú mať ulicu Lenina," konštatoval starosta František Gőgh. "Tie vybavovačky okolo toho stoja peniaze a čas. A dnes ľudia nemajú ani čas ani peniaze," vyjadrila sa jedna z obyvateľov. 

"Každý by mal vedieť, že Lenin bol v prvom rade zločinec. A po takýchto ľuďoch by nemali byť pomenované ulice," povedal Jakub Lipták. Na počiatku zmeny názvu ulice stál Jakub Lipták, predtým než sa stal novinárom ešte ako aktivista podal na obec trestné oznámenie. Pokus nevyšiel, vyšetrovateľ trestné oznaémnie zamietol, no do veci sa vložil prokurátor a obec na možnú problematickosť názvu upozornila. To napokon miestnych zastupiteľov primälo k zmene.

"Ja si myslím, že by mali byť radi, že nie sú hanbou Slovenska," konštatoval Lipták. "Zostáva ešte minimálne jedna ulica Lenina v obci Bušince, okres Veľký Krtíš," informoval Lipták.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy