Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
VIDEO: Čo by letisko robilo, keby doň vtrhli ozbrojení páchatelia a zranili by cestujúcich?
Zdielať na

VIDEO: Čo by letisko robilo, keby doň vtrhli ozbrojení páchatelia a zranili by cestujúcich?

BRATISLAVA / Poplach na bratislavskom letisku. Ozbrojení páchatelia zranili niekoľko cestujúcich, ktorí čakali v odletovej hale. Polícia musela rýchlo konať, keďže išlo o mimoriadnu situáciu. No a zistili, ako by to vyzeralo, keby sa niečo podobné udialo aj naozaj. Išlo totiž o cvičenie.

Po vyjednávaní pár z nich prepustili. V rámci fiktívnej streľby, ktorej letisko čelilo, sa niekoľko z nich zranilo. Jeden z útočníkov s výbušninami sa presunul do podzemných priestorov letiska.

"Takéto cvičenia sú zamerané na komplexnú organizáciu zásahu pri mimoriadnej udalosti v civilnom letectve a komplexné vykonanie všetkých záchranných úkonov," avizovala Veronika Tóthová, hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika. "Počas cvičenia si 120 policajtov vyskúšalo situáciu, kedy došlo k fiktívnej streľbe," uviedla hovorkyňa KR PZ v Bratislave Silvia Šimková.

Na letisku zasahovali všetky záchranné zložky. Cieľom cvičenia bolo aj to, aby spolu navzájom správne a rýchlo komunikovali. Zranených ľudí odvážali na urgentný príjem a tak si aj zamestnanci nemocnice mohli vyskúšať mimoriadnu situáciu. Na urgentný príjem doviezla záchranka ženu v bezvedomí. Ako prvé jej museli dať triediaci náramok, ktorý určuje vážnosť jej stavu. Má strelné poranenie na bruchu. Už počas prevozu o nej nemocnicu informovali záchranári a tak ju v ambulancii už čaká aj chirurg.

Nemocnica má však z letiska hlásených ďalších 50 cestujúcich, ktorí boli zranení. "Našou úlohou je zistiť kapacity a možnosti, aby sme vedeli prerozdeliť pacientov do nemocníc. Keď situácia vyžaduje, riaditeľ traumatologický plán," opísal riaditeľ UNB Alexander Mayer. "Následne krízový štáb oslovuje jednotlivé nemocnice. My sme prostredníctvom námestníka v tomto prípade boli upovedomení," komentovala primárka Anna Zubková. V rámci trauma plánu pozná každý svoju úlohu v krízovej situácii. Ak je to potrebné, volajú sa aj zdravotníci mimo služby. "Ja osobne takéto cvičenia vítam. Zamestnanci si môžu nacvičiť situáciu, keby to bolo naozaj," dodala primárka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy