Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dankovo národné menu rozpútalo vášnivé diskusie. Ako by malo vyzerať?
Zdielať na

Dankovo národné menu rozpútalo vášnivé diskusie. Ako by malo vyzerať?

BRATISLAVA / Andrej Danko má nový nápad. Majitelia reštaurácií by mohli ponúkať podľa jeho slov národné menu. Čo by to malo byť a za akých podmienok už ale neprezradil. My sme sa preto pozreli na to, či by to v gastronómii prijali. Tam ale odmietavo krútili hlavou. Na východe Slovenska sa navyše pýtajú, či by k národnému menu nemali podávať aj niečo tvrdé. Otvorenejší voči tomuto nápadu sú skôr zákazníci.

"Môžeme sa začať baviť o nejakom národnom menu, tak ako máte v Rakúsku a viete , že máte tri polievky a máte nejaké hlavné národné jedlá," vyhlásil Andrej Danko. Ďalší členovia vlády v tom majú jasno. "Ja som milovník halušiek s bryndzou, takže vôbec mi to neprekáža," reagoval Erik Tomáš. "Ja som dosť prešiel na šaláty," uviedol Tomáš Taraba. Jozef Ráž hovoril o segedínskom guláši, či vyprážanom syre. 

Halušky, haruľa

Otázne je ale to, nakoľko by to bolo uplatniteľné v praxi. A ktorých reštaurácií by sa to malo týkať. Majitelia reštaurácií sa zhodujú v tom, že svoje obedné menu pravidelne menia. Ľudia by si ale ako národné menu vybrali bryndzové halušky. Majitelia, ale už takí nadšení nie sú. "Myslím si, že to je nejaké porušenie ústavy, aby niekto obmedzoval súkromné podnikanie a určoval, že kto má, čo robiť a ako robiť. To tu bolo 40 rokov. Však kapitán nemá s tým asi žiadny problém," reagoval majiteľ reštaurácie v Malackách Branislav Orth. Okrem toho podľa etnologičky by sa malo vychádzať z tradície. "Za tradíciu sa pokladajú určité zvyky, v tomto prípade jedlá, ktoré sa na celom území Slovenska varia minimálne tri generácie a viac. Takže sa nám tu rozširuje taký diapazón tradičných jedál," vyjadrila sa historička a etnologička Katarína Nádaská. Halušky by podľa nej národným jedlom nemali byť, ale skôr haruľa, alebo jedlá zo strukovín a kapusty. "Tie nie sú naším pôvodným jedlom. To je také zdomácnené jedlo, pretože bryndza, u nás ju poznáme od 17. storočia od Valaskej kolonizácie," vysvetlila etnologička. "A neviem si predstaviť, že nejaké vietnamské alebo talianske reštaurácie budú podávať držkovú alebo bryndzové halušky," zamyslel sa Orth. 

K menu aj niečo tvrdé

V niektorých reštauráciách na východe Slovenska si celkom ako to „národne menu“ má vyzerať v praxi nevedia predstaviť. Ani to, keď už má byť národné, či jeho súčasťou nemá byť aj niečo tvrdé. "Keďže je to národné menu tak minimálne halušky, poprípade môžeme zvoliť aj nejaký upgrade a bolo by tam pivo a borovička," povedal prevádzkar Ľuboš Ľupčo z Staré dobré Mexiko. Prevádzkar zo známej prešovskej reštaurácie s mexickým nádychom v názve by politikom odporúčal pri takýchto nápadoch si najprv to v praxi vyskúšať. Napríklad aj s varechou v ruke v kuchyni. "To ich aj pozvem a chcem vidieť ako to menu zostavujú na celý týždeň," odkázal Ľupčo.

Dnes mi nakážu menu a zajtra čo?

V čárde pri Váhu v Komárne majú najlepšie bryndzové halušky a pred tým si nezabudnite dať skvelé halászlé. Na juhu Slovenska je takáto kombinácia jedál bežnou realitou. "Nám nemusel dať nikto žiadnu radu, ja som tu 18 rokov, máme aj maďarské aj slovenské jedlá, my sa sami rozhodneme, čo budeme ponúkať, to je najsprávnejšie," povedala majiteľka v Čárde pri Váhu Eva Likérová. Idea národného menu sa skloňuje aj v pohraničí, kde žijú i jedia spolu Slováci a Maďari odveky. "A zajtra mi čo povedia, čo mám robiť, dneska menu a zajtra?" reagoval jeden zo zákazníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy