Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Spomienky na november: Walesa aj Kubišová
Zdielať na

Spomienky na november: Walesa aj Kubišová

17. november roku 1989 je v kalendári historických udalostí zaznamenaný ako začiatok Nežnej revolúcie v Československu. Bol to začiatok pádu komunistického režimu. So stránkou noviny.sk ste mohli byť exkluzívne pri oslavách. A to priamo na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Pozrite si, čo sa dialo po 21 rokoch.

17. november roku 1989. V tento deň zorganizovali pražskí študenti spomienkovú slávnosť k 50. výročiu 17. novembra 1939. Brutálny policajný zákrok proti účastníkom na Národnej triede v Prahe vyvolal rozhorčenie verejnosti a protestné akcie.

Do štrajku po vysokých školách v Československu vstúpili aj herci divadiel, od 20. do 26. novembra sa konali denne stotisícové manifestácie v celej ČSSR. Vzniklo Občianske fórum (OF) a Verejnosť proti násiliu (VPN).

24. novembra odstúpil Miloš Jakeš z funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ a 27. novembra sa uskutočnil generálny štrajk na podporu demokratických požiadaviek. No a 29. novembra Federálne zhromaždenie zrušilo ústavný článok o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti...

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy