Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Za čokoládových Mikulášov a salónky si priplatíme. Problém je celosvetový
Zdielať na

Za čokoládových Mikulášov a salónky si priplatíme. Problém je celosvetový

BRATISLAVA / Blíži sa obdobie, ku ktorému neodmysliteľne patria sladkosti, ktoré buď kupujeme alebo sami napečieme. Na tieto sladké dobroty si však treba pripraviť viac peňazí. Zdraželi salónky, Mikuláškovia aj ostatné čokoládové lahôdky. Za vyššími cenami sú rekordné ceny cukru aj kakaa.

"Ak sa pozrieme na čokoládové výrobky, či už je to mliečna čokoláda alebo čokoláda na varenie, prípadne iné čokoládové výrobky, vidíme že sú medziročne drahšie o 10 až 40 percent," uviedla Eva Sadovská, analytička Wood & Cemopany. Jednotlivé cukrovinky, napríklad aj na lentilky, ktoré si pamätáme z detstva, sú drahšie o zhruba 38 percent. Analytici predpokladajú, že vyššie ceny nás potrápia aj nasledujúce týždne.

Ako sa zvyšovanie dotkne výrobcov?

Zvyšovaniu cien sa nevyhne ani jeden z najvýznamnejších výrobcov sušienok a čokolád. "Z globálneho pohľadu budú ceny budúci rok menej dôležité, než tento rok. Predpokladáme, že v porovnaní s iným priemerným rokom, budeme musieť budúci rok v cenách viac zohľadniť cenu kakaa, cukru a niektorých ďalších komodít," uviedol Jiří Šebek, vedúci oddelenia komunikácie spoločnosti Mondeléz na Slovensku. Situácia je iná v manufaktúrnej čokoládovni, kde majú ceny zazmluvnené.

Záujem o kvalitnú čokoládu automaticky môže zvýšiť aj jej cenu. V komárňanskej manufaktúrnej čokoládovni majú ceny surovín, vrátane kakaových bôbov, zazmluvené na cely rok vopred. "Čokoláda je luxusným produktom, hlavne keď robíte s kvalitnými surovinami. Ten dopyt stále stúpa, takže aj ceny sa prispôsobujú," doplnila TIT: Katarína Papp Varghová z manufaktúrnej čokoládovne Chocomaze v Komárne.

Za dôležité považujú aj to, aby surovina na čokoládu neprišla z podmienok, kde musia pracovať deti. Zdražuje sa aj samotné spracovanie, no markantný nárast cien v tunajšej čokoládovni nepredpokladajú.

TV JOJ

Dôvodom je kríza u producentov

Cena čokolády sa odvíja najmä od ceny kakaa. "Ceny kakaa naozaj lámu rekordy na svetových burzách, dokonca cena niektorých druhov kakaa je najvyššia za posledných 20 rokov. Keď sa pozrieme na medziročnú zmenu, tak je cena vyššia o 63 percent," dodala Sadovská. 

Podľa Jany Holéciovej zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory nám na trhu za túto sezónu chýba približne 100-tisíc ton kakaových bôbov. "Táto situácia sa odvíja od toho, že v hospodárskej sezóne 22/23 boli výrazne nepriaznivé podmienky najmä u tých veľkých svetových producentov kakaových bôbov, takých ktorí sa nachádzajú v regióne západnej Afriky," vysvetlila.

Súvisiace články