Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Koniec HHC a HHC-P: Ministerstvo chce látky zakázať, ich predaj zatiaľ nie je nelegálny
Zdielať na

Koniec HHC a HHC-P: Ministerstvo chce látky zakázať, ich predaj zatiaľ nie je nelegálny

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce zaradiť HHC a HHC-P do zoznamu omamných a psychotropných látok. Pripravuje tiež právnu úpravu, ktorá má priniesť efektívnejšie zaraďovanie nových psychoaktívnych látok medzi zakázané látky na Slovensku. Pre TASR to potvrdil komunikačný odbor rezortu.

Ak by díler vášmu dieťaťu predal drogy, hrozí mu vysoký trest. Ak však podnikateľ naplní predajný automat rastlinami či olejmi s veľmi podobnými účinkami ako marihuana, dostane maximálne pokutu. Slovensko zaplavili látky, ktoré sú na nerozoznanie od drog. Problém je, že sú legálne, ľahko dostupné a štát ich zatiaľ nevie zastaviť.

"Mala som chlapcov, ktorých bolela veľmi hlava, zvracali, mali dlhodobo nutkanie na zvracanie, následne na to spali deň a noc. Je to ale individuálne." Takto opisuje niektoré z následkov užitia látky známej ako HHC detská psychiatrička Terézia Rosenbergerová. Stretla sa už dokonca aj s prípadom, keď ľahko dostupný balíček dieťaťu kupoval otec: "Aby mal od neho pokoj, pretože inak je nervózny, nepokojný, dožaduje sa marihuany a toto je preňho náhrada," dodala.

Balíček s označením HHC a sušenou rastlinou, ktorá pripomína marihuanu sme bez problémov kúpili aj v bratislavskom obchodnom centre. Stačilo zaplatiť, občiansky preukaz nebol potrebný. Automat ponúka aj náplne do elektronických cigariet v rôznych príchutiach. Je tam síce aj čítačka na doklady, no kontrola veku je len naoko. Kým sme váhali, čo si vybrať, prišli dvaja klienti. Podľa ich slov je automat vyťažený a na záver nás varovali pred silnými účinkami. Má to však háčik. Látka HHC a jej varianty na rozdiel od marihuany nie sú u nás zakázané.

Mnohé balíčky sú označené ako zberateľská potreba. Toto vrecúško si však len s veľkou dávkou fantázie postavíte na poličku vedľa suveníru z Chorvátska. Keďže HHC a HHC-P zatiaľ nie sú v zozname, predaj výrobkov s ich obsahom nie je v súčasnosti nelegálny. "MZ SR navrhuje zaradiť tieto dve nové psychoaktívne látky do zoznamu omamných látok a psychotropných látok zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších predpisov pri najbližšej novele, ktorú momentálne pripravuje," uviedol odbor. HHC by malo byť na zozname zakázaných látok v prvých mesiacoch budúceho roka. Výrobcovia sú však vynaliezaví. Stačí zmeniť molekulu a zo zoznamu vypadne. MZ preto sľubuje komplexnejší zákon.

Po zaradení do zoznamu sa tak ich prípadný predaj bude považovať za nedovolenú výrobu, distribúciu a predaj omamných a psychotropných látok. Pôjde tak o nezákonnú činnosť, ktorú bude možné trestno-právne postihovať, vysvetlilo ministerstvo. Lekári z Národného ústavu detských chorôb v Bratislave nedávno upozornili na prípady otráv detí po požití HHC. Poukázali na to, že výrobky s obsahom tejto látky sú voľne dostupné v automatoch. Apelujú preto na rodičov, aby svoje deti poučili o ich rizikovosti.

Nové psychoaktívne látky by sa po novom medzi zakázané mohli zaraďovať rýchlejšie. Rezorty vnútra, spravodlivosti a zdravotníctva pracujú na návrhu zákona, ktorý by využíval generický model zaraďovania nových psychoaktívnych látok. "Tým by sa výrazne urýchlil proces zaraďovania takýchto látok medzi zakázané látky," ozrejmilo MZ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy