Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lekári pomáhali deťom v Bratislave aj v Humennom. Legálne drogy kúpite v automate
Zdielať na
Krimi

Lekári pomáhali deťom v Bratislave aj v Humennom. Legálne drogy kúpite v automate

HUMENNÉ, BRATISLAVA / Na Slovensku sa im začalo hovoriť aj legálne drogy. Ide o psychoaktívne látky za pár eur, ku ktorým sa môžu bežne dostať aj vaše deti. Automaty s produktmi, ktoré obsahujú látku HHC, sa totiž nachádzajú už aj v nákupných centrách.

Lekári v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave pritom riešia každý deň dieťa s akútnymi prejavmi intoxikácie. Štyria pacienti priznali požitie práve látky HHC. A dvoch intoxikovaných tínedžerov nedávno hlásila aj nemocnica v Humennom.

Produkt s obsahom látky HHC, ktorá má podľa odborníkov účinok podobný marihuane, kúpite v predajných automatoch veľmi jednoducho. Lekári z urgentného príjmu v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave riešia prípady intoxikovaných detí každý deň. "Z nich štyri deti priznali požitie látky HHC. Zdravotný stav jedného z nich si vyžiadal hospitalizáciu," povedala hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

Lekári sa domnievajú sa, že požitie HHC je pre jeho dostupnosť veľmi časté. Mnohé z detí nevyhľadajú lekársku pomoc, a preto môže byť týchto prípadov oveľa viac. "Deti k nám často prichádzajú s poruchou vedomia, v bezvedomí či výrazne podchladené," doplnila hovorkyňa.

Dvoch intoxikovaných tínedžerov priviezli ešte v auguste aj do humenskej nemocnice. Polícia v tejto súvislosti dokonca vedie trestné stíhanie vo veci drogovej trestnej činnosti. Podľa prevádzkovateľa automatov na 80 % automatov sú čítačky občianskych preukazov. Overenie veku však nefunguje všade. "Žiadny zákon na Slovensku nám neukladá povinnosť, aby sme tie čítačky mali, je to len naša dobrá vôľa," povedal Sebastián Škuta.

Produkty s obsahom látok HHC sú v Taliansku, Chorvátsku a vo Francúzsku na zozname nelegálnych látok. U nás zatiaľ zakázané nie sú. "Formálne, neoficiálne akože nie sú určené na konzumáciu, sú to látky pôvodom z kanabisu ale neobsahujú to THC. Majú ľahký omamný účinok a môžu vyvolať závislosť," povedal hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre odbor medicíny drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Lekári preto apelujú na rodičov, aby svoje deti poučili o rizikovosti týchto psychoaktívnych látok. "Je pravdepodobné, že tieto dve psychoaktívne látky budú zaradené do Zoznamu omamných látok a psychotropných látok," potešila hovorkyňa ministerstva Petra Lániková.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy