Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Druhý deň samitu: Robert Fico zdôraznil, že v EÚ bude presadzovať slovenskú politiku
Zdielať na

Druhý deň samitu: Robert Fico zdôraznil, že v EÚ bude presadzovať slovenskú politiku

BRUSEL / Prezidenti a premiéri členských štátov EÚ budú dnes počas druhého dňa rokovaní v Bruseli debatovať o podpore Ukrajiny, migrácii a tiež o ekonomických záležitostiach. Pôvodne sa mali lídri európskej dvadsať sedmičky Ukrajinou zaoberať už vo štvrtok, debata vo veci situácie na Blízkom východe sa ale natoľko natiahla, že boli ostatné témy odsunuté až na druhý deň vrcholnej schôdzky.

Už vo štvrtok sa s predstaviteľmi EÚ spojil prostredníctvom videohovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Okrem iného uviedol, že Ukrajina chápe, že cesta krajín do Európskej únie je založená na zásluhách a inštitucionálnych zmenách. Dodal, že nepožaduje pre svoju krajinu výnimky.

Zbližovanie Ukrajiny s EÚ nabralo na obrátkach po vlaňajšej ruskej invázii, v júni 2022 napadnutá krajina získala štatút kandidáta na členstvo. Česká republika je jednou z krajín volajúcich po začatí prístupových rozhovorov do konca roka, aj potom môže proces prijímania Ukrajiny ale trvať ďalších niekoľko rokov.

Očakáva sa, že štátnici dnes znovu odsúdia ruskú agresiu voči Ukrajine a vyjadria Kyjevu podporu na "tak dlho, ako to bude potrebné". Predseda Európskej rady Charles Michel by chcel, aby sa premiéri a prezidenti členských krajín zaoberali najmä spôsobmi, ako urýchliť vojenskú podporu Ukrajine. Snahou dvadsať sedmičky je uvoľniť ôsmu tranžu vojenskej pomoci Ukrajine z Európskeho mierového nástroja, ktorú ale už od mája blokuje Maďarsko. Taktiež nový slovenský premiér Robert Fico dal najavo, že je proti akejkoľvek vojenskej pomoci Kyjevu.

Ďalšími témami dnešného rokovania budú hospodárstvo a konkurencieschopnosť EÚ či migrácia. Uskutoční sa aj takzvaný eurosamit, teda stretnutie šéfov štátov a vlád krajín eurozóny, ku ktorým sa pripojí predseda euroskupiny Paschal Donohoe a šéfka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardeová.

Vyzbrojovanie Ukrajiny je červenou čiarou pre Slovensko

Vyzbrojovanie Ukrajiny je pre novú slovenskú vládu neakceptovateľné. Uviedol to premiér SR Robert Fico po skončení dvojdňového zasadnutia Európskej rady v Bruseli, informuje bruselský spravodajca TASR. Premiér potvrdil, že debaty o Ukrajine patrili k najživším. Upozornil, že Slovensko vždy Ukrajine pomáhalo, že bez reverzného toku plynu by bola Ukrajina "zamrzla" a že Slováci utečencom z Ukrajiny ponúkli svoje príbytky. "Táto pomoc bude pokračovať. Ak budú potrebovať zariadenia počas zimy, vykurovacie systémy napríklad, tak budeme hľadať možnosti. Ale veľmi jasne som povedal, že pokiaľ ide o zbrane zo zásob armády Slovenskej republiky, tak nová vláda v tejto politike pokračovať nebude. Ja mám iný názor na vojnu na Ukrajine, svoje pozície som jasne vyhranil. Myslím si, že tento konflikt vojenské riešenie nemá," vysvetlil Fico.

Upozornil, že taktika EÚ je poskytnúť Ukrajine 50 miliárd eur ako kombináciu grantov a pôžičiek, pričom už teraz ide na Ukrajinu z EÚ 1,5 miliardy eur mesačne a Kyjev dostáva peniaze aj zo Spojených štátov a iných zdrojov. Podľa jeho slov však tieto financie nič nezmenili na vojnovej situácii a o rok bude stav zrejme rovnaký s ďalšími tisíckami mŕtvych na oboch stranách. "Ja hovorím len o poskytovaní humanitárnej a civilnej pomoci, nehovorím vôbec o vojenskej pomoci," zdôraznil pozíciu Slovenska v rámci deklarovaných snáh EÚ všestranne pomáhať Ukrajine. Spresnil, že vyzbrojovanie Ukrajiny je "červenou čiarou" pre jeho vládu.

Na otázku, ako sa Slovensko postaví k prípadnej celoeurópskej vojenskej pomoci pre Kyjev, premiér uviedol, že závery summitu hovoria len o bilaterálnej vojenskej pomoci, kde je pozícia Slovenska jasná. A na novinársku otázku, či má v úmysle stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, odpovedal, že to neplánuje. Podľa neho sa treba pýtať, prečo EÚ ako mierový projekt nemá nejaký mierový plán, ale iba plán posielať viac zbraní. "Ja to odmietam. Prečo nenastane prímerie? Radšej nech desať rokov rokujú o mieri, ako sa majú desať rokov ďalej zabíjať. Povedal som, rešpektujte môj názor. To nie je naša vojna," opísal rokovania v Bruseli.

Inštitúcie EÚ oficiálne podporujú desaťbodový mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tohtoročná makrofinančná pomoc, 1,5 miliardy eur mesačne pre Ukrajinu, je určená na udržiavanie chodu štátu, penzie a mzdy a opravu infraštruktúry, nie na vojenské účely, rovnako aj navrhnutých 50 miliárd na roky 2024 – 2027. Na otázku TASR, prečo ak Slovensko podporuje jednotný postoj krajín EÚ, že Izrael pri konflikte s Hamasom má právo na obranu, nepodporuje rovnaké právo na obranu aj pre Ukrajinu, ktorá čelí ruskej agresii, Fico odpovedal, že nestojí na žiadnej strane, ani na strane Ruska, ani na strane Ukrajiny. "Stojím na strane ľudí, ktorí sú zbytočne zabíjaní. Po roku to bude presne to isté," uzavrel.

Fico na samite zdôraznil, že v EÚ bude presadzovať slovenskú politiku

Premiér SR Robert Fico na dvojdňovom zasadnutí Európskej rady v Bruseli a tiež počas stretnutia s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou zdôraznil, že na samitoch EÚ bude presadzovať slovenskú politiku a brániť slovenské záujmy. Zopakoval aj zámer neposkytovať vojenskú pomoc Ukrajine. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

Fico sa v Bruseli dohodol s Fialom na oficiálnej návšteve Česka

Predseda vlády SR Robert Fico sa s českým premiérom Petrom Fialom dohodol v Bruseli na zrealizovaní svojej plnohodnotnej oficiálnej návštevy Česka. Úrad vlády (ÚV) SR o tom informoval v piatok na sociálnej sieti. "Potvrdíme tým zaužívanú tradíciu absolvovať prvú oficiálnu návštevu práve do Českej republiky," skonštatoval ÚV. Fico s Fialom sa neformálne stretli počas štvrtkového (26. 10) samitu Európskej únie a taktiež absolvovali aj ďalšie spoločné stretnutie.

Krajiny EÚ by mali dosiahnuť dohodu o revízii dlhodobého rozpočtu do konca roka

Lídri členských krajín EÚ v piatok v rámci samitu EÚ v Bruseli vyzvali ministrov, aby pokračovali v práci s cieľom dosiahnuť celkovú dohodu o revízii viacročného finančného rámca na roky 2021 – 2027 do konca tohto roka. Cieľom októbrového samitu bolo dohodnúť sa na hlavných usmerneniach a prioritách revízie dlhodobého rozpočtu v polovici jeho plynutia a po zvážení kríz z posledných rokov, ktoré ovplyvnili čerpanie spoločného európskeho rozpočtu.
Doterajší návrh predpokladá zvýšenie dlhodobého rozpočtu o 66 miliárd eur, z toho 50 miliárd eur Európska komisia navrhla ako finančnú pomoc pre Ukrajinu a zvyšných 16 miliárd eur je určených na riešenie migrácie a posilnenie európskej konkurencieschopnosti.

Predseda Európskej rady Charles Michel vyzval šéfov vlád a štátov EÚ, aby našli potrebný kompromis a uzavreli dohodu na nasledujúcom decembrovom samite EÚ. Kompromis je zatiaľ otázny, lebo krajiny ako Holandsko odmietajú zvyšovanie rozpočtu cez národné príspevky a žiadajú vytvoriť vlastné zdroje, a krajiny ako Maďarsko a Slovensko momentálne blokujú 50-miliardový Nástroj pre Ukrajinu, ktorý je súčasťou revízie dlhodobého rozpočtu. Slovenský premiér Robert Fico na sociálnej sieti pripomenul, že pre Slovensko to znamená v nasledujúcich štyroch rokoch dodatočné výdavky vo výške 400 miliónov eur. 

V piatok doobeda sa konal aj takzvaný eurosamit, čiže rokovania lídrov členských krajín eurozóny. Lídri diskutovali o ekonomickej a finančnej situácii, prebrali otázky vysokej inflácie a podporili zvyšovanie odolnosti a konkurencieschopnosti európskej ekonomiky. "Pravidlá koordinácie vnútroštátnych fiškálnych politík sú nevyhnutné pre účinnú koordináciu politík v našej Hospodárskej a menovej únii a pre podporu odolnosti a stability hospodárstva eurozóny a Európskej únie ako celku," uvádza sa v záveroch eurosamitu. Lídri ocenili snahy obnoviť a posilniť investície súkromného sektora, uvoľniť financovanie spoločných výziev a umožniť EÚ dokázať svoje vedúce postavenie v oblasti ekologických a digitálnych prechodov. Podľa ich vyhlásenia bankový sektor EÚ je odolný a so silnou kapitálovou likviditou, zároveň vyzvali na pokračovanie úsilia o dokončenie bankovej únie. V neposlednom rade účastníci eurosamitu odobrili rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) z 18. októbra prejsť do ďalšej fázy prieskumnej práce na digitálnom eure.

Premiér Fico medzi lídrami únie

Samit lídrov Európskej únie v Bruseli rozoberal Tomáš Strážay zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku s moderátorom TV JOJ Adamom Zavřelom.

Slovensko podmieňuje podporu Ukrajiny zárukami, že peniaze nebudú spreneverené

Slovensko podmieňuje finančnú podporu Ukrajiny zárukami, že európske peniaze, vrátane tých slovenských, nebudú spreneverené. Na Facebooku to oznámil premiér Robert Fico. Ukrajina podľa neho patrí medzi najviac skorumpované krajiny sveta. Slovenský premiér už skôr vyhlásil, že je proti akejkoľvek vojenskej pomoci Kyjevu. V súvislosti s podporou napadnutej krajiny hovorí o "brutálnej finančnej podpore Ukrajiny".

Premiér súhlasí so zvýšením príspevku SR do rozpočtu EÚ za určitých podmienok

Slovensko by mohlo zvýšiť svoj príspevok do rozpočtu EÚ v nasledujúcich štyroch rokoch o 400 miliónov eur ako súčasť balíka 50 miliárd eur určených pre Ukrajinu. Premiér Robert Fico (Smer-SD) je pripravený takýto návrh za určitých podmienok podporiť, informoval v piatok Úrad vlády SR.

Na stretnutí lídrov EÚ v Bruseli bola podľa Fica v noci zo štvrtka na piatok vážna diskusia o zmene európskeho rozpočtu. "Okrem iných priorít je návrh, aby do roku 2027 išlo z EÚ peňazí 50 miliárd eur na Ukrajinu. Máme dve možnosti - buď zosekať rozpočet, alebo prispieť do neho viac z národných rozpočtov," priblížil.

Slovenský premiér je podľa vlastných slov pripravený na navýšenie príspevku SR, aj keď slovenské verejné financie označil za "zdevastované". Stanovil si však viaceré podmienky. "Nebudeme rešpektovať žiadne škrty v EÚ fondoch určených na podporu poľnohospodárov a odstraňovanie rozdielov, tzv. kohézia. Navýšený rozpočet EÚ bude použitý na zvýšenie konkurencieschopnosti EÚ a na boj proti nelegálnej migrácii," vymenoval. Takisto požaduje podmieniť finančnú podporu Ukrajiny garanciami, že európske peniaze, vrátane tých slovenských, nebudú spreneverené. Časť z týchto zdrojov by mala byť podľa Fica použitá na obnovu slovenskej infraštruktúry v prihraničných oblastiach a na podporu slovenských firiem pri obnove Ukrajiny.

Fico sa v Bruseli stretol s Fialom, zhodli sa na potrebe pokračovať v spolupráci

Slovenský premiér Robert Fico sa počas prebiehajúceho dvojdňového samitu EÚ v Bruseli stretol s predsedom českej vlády Petrom Fialom, podľa ktorého sa zhodli na potrebe pokračovania "výbornej spolupráce" svojich krajín. Fiala to uviedol v piatok na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR. "Na Európskej rade som sa stretol so slovenským premiérom Ficom. So Slovenskom nás spája nielen spoločná história, ale aj nadštandardne dobré vzťahy a my sme sa zhodli, že musíme pracovať na tom, aby spolupráca našich krajín bola výborná aj naďalej," napísal Fiala. So svojím českým rezortným partnerom už hovoril aj nový slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár. O ich telefonáte vo štvrtok informoval šéf českej diplomacie Jan Lipavský, ktorý Blanára pozval na návštevu Prahy.

Robert Fico na samite lídrov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy