Jasno
20°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
Koniec ochutenému tabaku? V EÚ už zákaz platí, Slovensko našlo spôsob, ako sa mu vyhnúť
Zdielať na

Koniec ochutenému tabaku? V EÚ už zákaz platí, Slovensko našlo spôsob, ako sa mu vyhnúť

Archívna reportáž

Prestať fajčiť = nabrať kilá?

BRATISLAVA / Od 23. októbra 2023 začína platiť zákaz predaja zahrievaných tabakových výrobkov s príchuťami v EÚ. Podľa tabakových firiem sú tabakové produkty s príchuťami medzi užívateľmi populárne a skúsenosť so zákazom z USA ukázala, že časť ľudí prešla späť ku klasickým cigaretám. Niektorí výrobcovia reagujú tým, že prichádzajú s novými výrobkami, ktoré neobsahujú tabak. V Česku boli na zákaz pripravení, na Slovensku a v Poľsku našli spôsob, ako sa legislatíve vyhnúť. Informoval o tom portál Plus jeden deň.

Novela zákona u nás doteraz nebola schválená. Ochutené náplne sa v našich obchodoch naďalej predávajú. To, kedy novelu schvália, nie je stále zrejmé. Uvádza to portál Plus jeden deň.

Zákaz predaja zahriatych tabakových výrobkov s príchuťou mali členské štáty EÚ zapracovať do svojich právnych poriadkov s účinnosťou od 23. októbra 2023, pričom smernica neumožňuje po tomto termíne žiadne prechodné obdobie na dopredaj zásob. Už skôr štát zakázal predávať klasické cigarety s príchuťami a ochutený tabak na ručné balenie.

Jedným z hlavných dôvodov zákazu je stúpajúca popularita týchto produktov, ktorá súvisí s tým, že časť ľudí ich nepovažuje za škodlivé. Zahrievaný tabak navyše oslovuje aj mladých nefajčiarov. Podľa pľúcnych lekárov ale aerosól zohriateho tabaku má veľmi podobné zloženie toxických látok ako cigaretový dym. Obsahuje aj preukázateľne karcinogénne, teda rakovinotvorné látky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy