Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Október strieda ročné obdobia. Vytiahneme ešte krátke nohavice?
Zdielať na

Október strieda ročné obdobia. Vytiahneme ešte krátke nohavice?

BRATISLAVA / S počasím to máme ako na hojdačke. V noci sa už objavili aj mrazy. Poniektorí preto už vytiahli zimné bundy. Ale tie môžete opäť na pár dní odložiť. Prichádza totiž teplá vlna a s ňou aj letné teploty na tričko a krátke nohavice. Kedy sa tento kolotoč skončí, netušia ani meteorológovia.

Mrazy boli na takmer celom území Slovenska, najsilnejšie napríklad v Oravskej Lesnej, kde chýbalo máličko k - 5 °C a na Lomnickom štíte k - 12 °C. V Hurbanove neklesla teplota pod nulu a na bratislavskej Kolibe pod dva stupne. "V októbri takáto teplota nie je nič nezvyčajné," vysvetlil hydrológ a meteorológ Michal Hazlinger. Naozaj nezvyčajné teploty na koniec októbra, tentoraz výškou, sa k nám práve blížia. "Budeme to čiastočne cítiť už od štvrtkového (19. 10.) rána, kedy bude na západe veľmi teplo okolo 6 až 7°C," dodal Hazlinger. Ešte výraznejšie sa prejaví počas piatkového (20. 10.) rána a aj počas víkendu. "Nad 10, ba aj nad 15 °C," priblížil meteorológ. Vylúčené nie sú ani 20-stupňové teploty. Ešte výraznejšie to má byť počas dňa, na juhozápade rozhodne na tričko a krátke nohavice. "Denné teploty môžu na juhozápade atakovať hodnotu letného dňa, to znamená 25 °C," uviedol Hazlinger.


Počasie síce na letné oblečenie, ale aj s pršiplášťom alebo dáždnikom poruke. "Žiaľ, bude to spojené so zrážkovou aktivitou," dodal meteorológ. Po víkende hojdačka pokračuje a my budeme opäť siahať po teplejšom oblečení, pretože sa opäť ochladí. No a zhruba o týždeň by sa podľa niektorých prognóz mohla situácia v o niečo miernejšej podobe zopakovať. Optimistický odhad hovorí o 15 a viac stupňoch na juhozápade Slovenska. Naši meteorológovia sú však opatrní. "Je tam príliš veľký rozptyl," vysvetlil Michal Hazlinger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy