Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zostane štát bez arény aj peňazí? V spore o národný štadión rozhoduje Súdny dvor EÚ
Zdielať na

Zostane štát bez arény aj peňazí? V spore o národný štadión rozhoduje Súdny dvor EÚ

BRATISLAVA / Nekonečný príbeh ohľadom futbalového štadióna na bratislavskom Tehelnom poli pokračuje. Štát Národný futbalový štadión vlastniť nebude, hoci už zaplatil 27-miliónovú dotáciu. Môže sa stať, že bude musieť zaplatiť niekoľkomiliónovú pokutu. Presne toto sa môže stať podľa dokumentu, ktorý dostali slovenské médiá v týchto dňoch k dispozícii. A v ktorom sa poukazuje na to, že v spore s akciovou spoločnosťou podnikateľa Ivana Kmotríka ťahá štát za kratší koniec.

"Nedostane od vlády 91 miliónov a vyzveme NFŠ na vrátenie 27,2 milióna," vyhlásil ešte 15. júla 2020 nominant Sme rodina Štefan Holý, vtedy podpredseda vlády pre legislatívu.

Tu niekde sa začal spor, o ktorom sa hovorí aj v odpovedi ministerstva financií vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry. A v ktorej sa okrem iného píše o tom, že štruktúra a obsah argumentov predložených ministerstvom školstva - nezaplatiť a žiadať si späť zaplatené sú nízke.

"Čo ma prekvapuje, je fakt, že napriek tomu, že o tom bol informovaný aj úrad vlády, respektíve úrad podpredsedu vlády, nič s tým neurobili," povedal pre TV JOJ advokát Peter Kubina. 

S otázkou, či vedel o tomto dokumente, oslovila TV JOJ aj bývalého premiéra Eduarda Hegera. Ten nás odkázal na bývalého podpredsedu vlády Štefana Holého a ten sa podľa vlastných slov už k Národnému futbalovému štadiónu nechce vyjadrovať, keďže polroka nie je súčasťou vlády.

Minimálne od jari 2021 mala o tomto odporúčaní vedieť vtedy fungujúca vláda. A neskôr aj úradnícka vláda, ktorá bola na tento dokument upozornená.

Píše sa to na tretej strane odpovede ministerstva financií vyšetrovateľovi NAKA. S tým, že ak Odbor špecifických právnych vzťahov od nej nedostane pokyn alebo splnomocnenie, nebude komunikovať so spoločnosťou NFŠ a ani s jeho právnymi zástupcami.

"Posledné stretnutie, na ktorom bol prítomný aj niekto z úradu vlády, bolo v apríli 2021," upozornil Kubina. Ministerstvo financií TV JOJ k celej záležitosti zaslalo krátke stanovisko: "Ministerstvo financií SR nebude hodnotiť prebiehajúci súdny spor. Žiadna písomná právna analýza MF SR v tejto veci neexistuje. V spore týkajúcom sa Národného futbalového štadióna v Bratislave momentálne rozhoduje Súdny dvor Európskej únie, preto nie je v záujme MF SR sa k nemu vyjadrovať."

"Náš klient posielal na úrad vlády počas posledných troch rokov na úrad vlády listy, v ktorých prejavoval záujem o vyriešenie sporov zmierlivou cestou. Bohužiaľ, na tieto listy nebolo nijako reagované," priblížil Kubina.

V stanovisku Kancelárie podpredsedníčky vlády SR sa taktiež hovorí o tom, že aktuálne o celej záležitosti rozhoduje Súdny dvor Európskej únie a zároveň konštatuje, že "právna argumentácia štátu v prebiehajúcich sporoch bola podporená aj právnymi stanoviskami ďalších dvoch relevantných nezávislých autorít. Na zmenu stratégie v spore s Národným futbalovým štadiónom v súčasnosti preto nie je dôvod".

Podľa dokumentu, aj podľa právnika spoločnosti NFŠ sa už teraz sa dá odhadnúť, ako to celé môže pre štát dopadnúť. "Štát nebude mať peniaze, ani štadión," povedal Kubina.

Otázkou ešte je, ako sa k celej záležitosti postaví nová, nastupujúca vláda, ktorá s Ivanom Kmotríkom pôvodnú dohodu o Národnom futbalovom štadióne urobila. "V tomto okamihu to vyzerá, že to bude čisto štátny štadión, ktorý postaví Slovenská republika," povedal Fico ešte 5. mája 2015.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy