Oblačno
22°
Bratislava
Servác
13.5.2024
S Trnkom môže padnúť koalícia!
Zdielať na

S Trnkom môže padnúť koalícia!

Ak bude znovu zvolený za generálneho prokurátora, bude to znamenať, že sa SDKÚ-DS dohodla na voľbe s najsilnejšou opozičnou stranou. A to by znamenalo porušenie koaličnej zmluvy. Teda - začiatok konca koalície. Tvrdí to Béla Bugár.

AKTUALIZOVANÉ! 20.10.2010 20:02

Pozrite si reportáž reportérky TV JOJ Jany Krescanko Dibákovej.


AKTUALIZOVANÉ! 20.10.2010 18:25

SaS, KDH, Most-Híd  majú svojho spoločného kandidáta. Nominovali prokurátorku Generálnej prokuratúry Evu Miššíkovú. Súhlas SDKÚ-DS však nezískali.


AKTUALIZOVANÉ! 20.10.2010 16:25

Koalícia sa nedohodla na spoločnom kandidátovi. "Pravdepodobne zhoda ani nebude," povedal po stretnutí predsedov koaličných strán Pavol Hrušovský. Podľa Bélu Bugára je to veľmi zlý signál. "Je to nedôstojné pre vládnu koalíciu." Most, KDH a SaS sa pokúsia do večera navrhnúť spoločného kandidáta.


Dobroslavovi Trnkovi sa končí sedemročné funkčné obdobie a koalícia zatiaľ nemá navrhnutého spoločného kandidáta. S návrhom na zvolenie Trnku prišiel poslanec za SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Líder Mostu je z návrhu zhrozený.

Trnka má totiž podporu aj Smeru-SD a podľa Bugára aj SNS. Ak by sa spojili hlasy všetkých troch strán (Smer-SD, SNS, SDKÚ-DS), stačilo by to na jeho zvolenie. A to je jablko sváru.

"Ak je pravda, že je to len názor Janiša a náhodou niekto pomôže v tajnej voľbe zvoliť Trnku, tak to bude blato SDKÚ-DS bez ohľadu na to, či to zapríčinila, alebo nie," hovorí Bugár. V koaličnej zmluve sa totiž uvádza, že ak by sa v zásadných veciach spojil niektorý člen koalície s opozičnou stranou a dokáže sa to, je to dôvod na vystúpenie z koalície.

Najčítanejšie správy