Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Rok od streľby na Zámockej: Nenávisť voči LGBTI+ ľuďom si vyžiadala životy Matúša a Juraja
Zdielať na

Rok od streľby na Zámockej: Nenávisť voči LGBTI+ ľuďom si vyžiadala životy Matúša a Juraja

BRATISLAVA / Bola to brutálna poprava, akú Slovensko nikdy nezažilo. 19-ročný Juraj vlani chladnokrvne zavraždil Juraja a Matúša. Obaja patrili k LGBTI+ ľudom. Dvojicu zastrelil pred podnikom Tepláreň. Padli aj rany istoty. Primárnym cieľom mladého teroristu boli politické špičky. Nakoniec sám obrátil zbraň proti sebe. Po roku sa vyšetrovanie tejto tragédie chýli ku koncu. Upozorňujeme, že zábery v reportáži nie sú vodné pre maloletých.

K streľbe na Zámockej ulici došlo v stredu (12. 10. 2022) po 19.00 h. Na mieste zomreli dvaja mladí muži. Zranená bola aj jedna žena, ktorú previezli nemocnice. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia po ňom intenzívne pátrala, využila pri tom aj psovodov, čln či vrtuľník. Vo štvrtok ráno ho našli mŕtveho. 

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic uviedol, že pravdepodobným motívom bola nenávisť k osobám inej rasy či inej sexuálnej orientácie. Prípad stále vyšetruje Národná kriminálna agentúra. Polícia verejnosť ubezpečila, že zachová nulovú toleranciu k akejkoľvek forme násilia, šikany či nenávisti. Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto potvrdila, že páchateľ bol jej žiak. Podľa školy neprejavoval na vyučovaní radikálne či nenávistné názory. Pôsobil ako tichý, ústretový a nekonfliktný typ. 

"Streľba bola vedomý útok na LGBTI+ ľudí a bezpečnosť Slovenska," uviedol Roman Samotný, majiteľ podniku Tepláreň, pred ktorým k tragédii došlo. Obete sedeli spolu so ženou, ktorá bola zranená, pred podnikom. Páchateľ vyčkával asi 40 minút v ich blízkosti. Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), vtedajší premiér Eduard Heger aj ďalší politici vyjadrili pozostalým úprimnú sústrasť. Urobili tak i predseda českej vlády Petr Fiala a predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala verejne činné osoby, aby svojimi výrokmi nepodnecovali neznášanlivosť, justičné orgány, aby začali konať. Upozornila, že nenávisť k menšine, dlhodobo živená i hlúpymi a nezodpovednými výrokmi politikov, stála nevinné ľudské životy. Pamiatku obetí si uctila na mieste tragédie vo štvrtok (13. 10. 2022) podvečer. Stretla sa tiež so zástupcami LGBTI+ ľudí. 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že ohavné vraždy, k akým došlo v Bratislave, sú hrozbou pre spoločnosť založenú na rešpekte a tolerancii. Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku pripomenulo, že nikto by sa nemal stať obeťou nenávisti a inakosť nie je dôvodom na perzekúciu. Iniciatíva Inakosť vyhlásila, že udalosť nemá obdobu v dejinách LGBTI+ ľudí na Slovensku a hlboko nimi otriasla. Zdôraznila, že útočník si obete cielene vyhľadal pre ich sexuálnu orientáciu a chladnokrvne ich zavraždil. 

Vyšetrovanie tejto tragédie je už v záverečnej fáze a do mesiaca by mal byť prípad definitívne uzavretý. Čaká sa aj na posmrtné znalecké posudky zo psychológie. Otcovi útočníka policajti zhabali všetky zbrane a prišiel aj o zbrojný preukaz.

Stále nevyužitá nádej na zmenu

Takto pred rokom krátko po siedmej večer Slovenskom otriasla správa o teroristickom útoku v Teplárni na Zámockej ulici v Bratislave, pri ktorom prišli o život Juraj Vankulič a Matúš Horváth. Krátko po útoku prišla vlna podpory a nádej pre LGBTI+ ľudí, že aj na Slovensku sa zlepšia podmienky pre ich život. No namiesto toho prišla vlna útokov a dezinformácií, ktorých šírenie využívali aj politici v kampani.

Matúš a Juraj, nezabudneme!

Práve prebieha spomienkové podujatie s názvom MATÚŠ A JURAJ, NEZABUDNEME! Organizátori si chcú prostredníctvom neho uctiť obete odsúdenia hodného teroristického činu a vyslať signál vláde a parlamentu, že spoločnosť nemlčí a požaduje, aby sa prijali kroky k zrovnoprávneniu LGBTI+ ľudí.
Na mieste je reportérka Nicol Richterová. Ako vyzerá tamojšia atmosféra?

Spomienkové podujatie za Matúša a Juraja bude 12. októbra 2023 o 18.30 h na Zámockej ulici

Video zo Zámockej ulici, kde si ľudia uctievajú pamiatku na Juraja a Matúša:

Tlačová beseda venovaná smutnému výročiu útoku na bar Tepláreň, pri ktorom vyhasli dva životy

​Rok od vrážd z nenávisti

Útok na Zámockej očami reportéra

Dnes si spomíname na dvoch mladých ľudí – Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča –, ktorí zomreli po nenávistnom útoku pred barom Tepláreň. Útok sa našťastie podarilo prežiť ich kamarátke, ktorá v podniku pracovala, Radke Trokšiarovej. Útočník bol nájdený na druhý deň bez známok života, zo sveta sa rozhodol odísť dobrovoľne.

Tomuto prípadu sa hneď od začiatku venoval aj reportér Andrej Zavřel.

Rozhovor s Natašou Jurčovou Findrovou z Iniciatívy Inakosť

Ako sa za ten rok Slovensko zmenilo a ako ho urobiť bezpečnejším miestom pre život? O tom v Ranných novinách porozprávala Nataša Jurčová Findrová z Iniciatívy Inakosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy