Skoro jasno
15°
Bratislava
Útočník zo Zámockej ulice podľahol nacistickej ideológii. Použil aj symbol Čierneho slnka
Zdielať na

Útočník zo Zámockej ulice podľahol nacistickej ideológii. Použil aj symbol Čierneho slnka

BRATISLAVA / Používanie symbolov veľa napovie o vašom hodnotovom nastavení. Svoje o tom vedel aj Juraj, ktorý chladnokrvne zastrelil dvoch mladých mužov. Nielen na sociálnych sieťach, ale aj vo svojom manifeste odkazoval na symboly spojené s pravicovým extrémizmom a neonacizmom, akými je napríklad Čierne slnko.

"Ide o úplne iný typ extrémizmu, na aký sme boli zvyknutí," vysvetlil politológ Tomáš Nociar. Ľudia, ktorí nemajú radi inakosť sa často radikalizujú vo virtuálnom priestore. Viacerých extrémistov okrem nenávisti k menšinám spája používanie viac či menej známych symbolov. 19-ročný Juraj, vrah dvoch mladých mužov, sympatizoval s pravicovým extrémizmom. V jeho internetových príspevkoch boli použité symboly spájané s neonacizmom. Viaceré z nich sú šírené konšpiračnými teóriami. "Hlavne napríklad akronym ZOG, to znamená skratku v angličtine Zionist Occupation Government, to znamená sionistická okupačná vláda. Ide o konšpiračnú teóriu, ktorá tvrdí, že jednotlivé vlády sú ovládané Židmi," dodal Nociar.

Symboly pravicových extrémistov sú rôzne. Od akronymov, čo sú názvy zložené zo začiatočných písmen slov, cez číselné symboly až po rôzne runy a symboly používané v nacistickom Nemecku. "Extrémisti si častokrát vytvárajú svoju vlastnú symboliku, alebo symboly preberajú," vysvetlil Pavol Struhár z katedry politológie Trenčianskej univerzity. Kedysi sa prívrženci radikálnych subkultúr okázalo obliekali, nosili tetovania s hákovými krížmi a verejne sa hlásili k rôznym ideológiám. Dnes pôsobia sofistikovanejšie a neraz v skrytosti. "Títo ľudia vedia, že tieto jasné symboliky ako svastika alebo sig runy nie je vhodné používať, práve proti opatreniam bezpečnostných zložiek," dodal Struhár.

​Keďže svastiku používať nemôžu, hľadajú si zástupné symboly, ktoré nie sú až tak jednoznačné. "Symbol Čierneho slnka slúži ako náhrada voči tomuto symbolu, je používaný ako náhrada," vysvetlil Nociar. "Tento symbol je úzko spojený s nemeckým neonacizmom a s jeho takými okultnými, alebo ezoterickými odrodami," vysvetlil odborník na extrémizmus, Daniel Milo. Novodobým prvkom na propagáciu nenávisti je používanie hesiel pri hraní online hier. Pojmom "red pill", čo je narážka na film Matrix, vás osoba vo virtuálnom svete nabáda, aby ste si zvolili červenú pilulku a uvedomili si, v akej realite žijete. "Je to spôsob, akým sa snažia pravicoví extrémisti získať nových sympatizantov, alebo rozširovať ideológiu," dodal Milo.

Prejavy extrémizmu majú rôzne príčiny

Môže prameniť z osobných problémov jednotlivca, ale taktiež k nemu prispieva aj spoločenský kontext. "Ak je spoločnosť silne polarizovaná, ak sa v spoločnosti bežne šíri nenávisť, alebo nejaké stereotypné správanie, tak určite je to podnetné prostredie, aby sa extrémizmus šíril," uviedol Struhár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy