Polojasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Slováci z Izraela dorazili na Slovensko. Vládny špeciál sa tam ešte niekoľkokrát vráti
Zdielať na

Slováci z Izraela dorazili na Slovensko. Vládny špeciál sa tam ešte niekoľkokrát vráti

BRATISLAVA / Vládny špeciál priviezol v stredu 11. októbra poobede na bratislavské letisko prvých ľudí z Izraela. Z krajiny odišli pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu. Ďalší repatriačný let sa uskutoční vo štvrtok a tretí je plánovaný na piatok.

Dianie v Izraeli sledujeme v ONLINE reportáži:

S 50 pútnikmi zo Slovenska bola TV JOJ v intenzívnom kontakte 5 dní, počas ktorých síce mali zbalené kufre a čakali v hoteli, no pre zrušené lety bola ich cesta domov v nedohľadne. "Čo sa má ešte stať, aby po nás poslali vládny špeciál?" pýtala sa Viera, ktorá bola v Betleheme spolu s 10-ročnou dcérkou. Vedeli, že toto je hra o čas a každý ďalší deň prináša vždy väčšie riziko.

Slováci hovoria, že na pohľad, keď slovenský špeciál pristál na izraelskom letisku nezabudnú zrejme do konca života. Lietadlo s 89 ľuďmi na palube pristálo po 15. hodine. Viacerí pasažieri hovorili po pristátí v Bratislave o pocitoch úľavy a vďačnosti. Niektorí majú v Izraeli naďalej príbuzných. Neodporúčajú tam cestovať.

Premiér Ľudovít Ódor v stredu uviedol, že vládny špeciál sa do Izraela otočí toľkokrát, koľkokrát je potrebné. Zároveň upozornil, že je to posledná možnosť, ktorá má byť využitá v núdzových situáciách, ak nie je možné iné riešenie. "Nechceli by sme repatriovať občanov len preto, že cestovali do Izraela, lebo cestovné kancelárie nezrušili zájazd," upozornil. 

Občanov zvažujúcich cestu do Izraela vyzval Ódor na to, aby tak nerobili. Poukázal aj na zvýšené bezpečnostné varovanie a odporúčanie necestovať, ktoré vydalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy