Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Problémy s registráciou do štvrtej výzvy na obnovu domov. Bolo to ako v počítačovej hre
Zdielať na

Problémy s registráciou do štvrtej výzvy na obnovu domov. Bolo to ako v počítačovej hre

BRATISLAVA / Nepomohli ani rýchle prsty. Stovky záujemcov o príspevky na obnovu rodinných domov v súťaži neuspeli. Slovenská agentúra životného prostredia síce sľubovala väčšiu efektivitu, lenže pre kybernetický útok na systém sa mnohí ani len nestihli dopracovať k žiadosti.

Lepšia kvalita bývania či lacnejšie faktúry za energie. Ide o projekt z Plánu obnovy, vďaka ktorému môžu záujemcovia dostať tisícky eur na obnovu domov.
Kým niekde už zmluvy uzatvorili, niektorí Slováci dúfali, že tentoraz budú mať šťastie oni. Štvrtá výzva ale pre mnohých skončila fiaskom.

"Človek si všetko dôkladne pripraví niekoľko týždňov až mesiacov dopredu a nakoniec celá jeho snaha padne na tom, že vám nefunguje server," písali ľudia na sociálnych sieťach. Po deviatej hodine začal systém vypadávať. Majitelia domov pritom chceli formulár poslať čo najskôr, lebo príspevok dostane najviac 10 000 žiadateľov. Podľa Slovenskej agentúry životného prostredia bol o výzvu obrovský záujem. žiadosti sa naplnili v rekordne krátkom čase, situáciu ale skomplikoval kybernetický útok. "Tesne pred deviatou sme začali evidovať ddos útok, čiže ide o IP adresy, ktoré sa chceli dostať na našu adresu, boli ich milióny. Z tohto dôvodu naša stránka prestala fungovať," informovala Kristína Korčeková, zástupkyňa generálneho riaditeľa SAŽP. "Keď sa nejaký zločinec rozhodne že bude jazdiť výťahom, z prízemia na najvyššie prízemia a bude mačkať tie tlačidlá tak sa nik iný neodvezie. A všetci si budú myslieť, že je pokazený," vysvetlil odborník na informačné technológie Ondrej Macko. Systém sa vraj podarilo napraviť po niekoľkých minútach. No výzva je už definitívne uzatvorená. "Keďže máme 190 miliónovú alokáciu, tak dnes o 10,10 sme mali všetky formuláre vygenerované," konštatovala Korčeková. Ani predošlé etapy sa nezaobišli bez problémov. Výzvy charakterizovala veľká byrokracia. Nové vedenie sa snažilo procesy zlepšiť. 

Odborník upozorňuje na to, že takéto útoky sú u nás najčastejšími kybernetickými útokmi, a dalo by sa im zabrániť. "Treba, aby ten server na to bol pripravený, ten výťah, musí vedieť o tom, že tam niečo nefunguje, takto sa ľudia nesprávajú. Ten administrátor musí byť pripravený, že môže tu byť takýto útok," konštatoval odborník. Vyhraté ale zatiaľ nemajú ani tí šťastnejší, ktorí sa stihli zaregistrovať a vygenerovať online formulár. "Teraz má každý žiadateľ 90 dní na to, aby nám podal žiadosť riadne s prílohami," upozornila Korčeková. V tejto výzve podporí štát 10 tisíc domácností.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy