Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Náklady na liečbu vzácnych ochorení stúpajú - finančná výzva pre poisťovne
Zdielať na

Náklady na liečbu vzácnych ochorení stúpajú - finančná výzva pre poisťovne

SLOVENSKO / Najdrahšie lieky sú pre bežných ľudí veľkým problémom. Jedným z nich bol aj malý Alex. Na liek, ktorý stojí dva milióny, sa mu vyzbierali ľudia a zvyšnú časť doplatila vďaka výnimke poisťovňa. Lenže podobných žiadateľov sú desiatky. Pomôcť by mohol špeciálny fond.

Spinálna svalová atrofia, leukémia či poruchy metabolizmu. To sú diagnózy, na ktoré pacienti a poisťovne vynakladajú státisíce eur. "Celkové náklady na liečbu jedného poistenca so spinálnou svalovou atrofiou, čiže náklady na lieky, na hospitalizáciu, na následnú zdravotnícku starostlivosť stáli poisťovňu viac ako 1.6 mil. € a išlo zároveň o najdrahšiu diagnózu, ktorú sme v roku 2022 uhradili," uviedla Eva Peterová, hovorkyňa VšZP. 

S rovnakou diagnózou bojoval v roku 2020 aj malý Alex, ktorý keď mal 5 mesiacov, prestal hýbať nožičkami. Tesne predtým ako oslávil druhé narodeniny mu v Maďarsku podali liek na výnimku, vďaka ktorému sa začal cítiť lepšie. "Po dvoch týždňoch začal hýbať nôžkami tak, že ich už aj zdvihol sám do vzduchu. To bol obrovský pokrok. Dovtedy nohami takmer vôbec nehýbal," priblížila Monika Brdárska, mama malého Alexa. 

Alexovi sa zlepšilo dýchanie a spevnili sa mu aj končatiny. V súčasnosti robí pokroky naďalej. "Alexko teraz veľa cvičí, má rôzne rehabilitácie. Momentálne funguje na invalidnom vozíku. Takto sa môže lepšie hrať s deťmi a lepšie fungovať," dodala Brdárska. Okrem svalovej atrofie k najdrahších liečbam patria tieto. "Druhou najdrahšou bola liečba poistenca s poruchou metabolizmu, stála viac ako 600 000 € a viac ako pol milióna poisťovňa zaplatila poistencovi na liečbu leukémie," doplnila Peterová. 

Najčastejšie pacienti žiadajú o preplácanie liekov na liečbu onkologických ochorení a potom na liečbu vzácnych dedičných ochorení. "Náklady na lieky z roka na rok rastú. V roku 2022 medziročne stúpli takmer o 10% a VšZP za ne uhradila 922 miliónov €," dodala Peterová.

Poisťovne majú oficiálny rozpočet iba na kategorizované lieky. Aby boli lieky dostupné všetkým pacientov, je potrebné urýchliť proces kategorizácie liekov. "Respektíve zriadiť samostatný fond, z ktorého by zdravotné poisťovne mohli uhrádzať tieto výnimkové lieky až kým nevstúpia do kategorizácie," poznamenala Peterová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy