Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prevádzačov zrejme zaskočili kontroly: Migrantov vykladajú už pred hraničnými priechodmi
Zdielať na

Prevádzačov zrejme zaskočili kontroly: Migrantov vykladajú už pred hraničnými priechodmi

TATRANSKÁ JAVORINA / NOVOŤ / Na poľsko-slovenskom pohraničí pod Belianskymi Tatrami dnes starosta objavil skupinu migrantov, ktorých niekto vysadil pri lese neďaleko hranice. Prevádzača zrejme zaskočili kontroly, a tak sa utečencov s niekoľkými malými deťmi zbavil len pár metrov od hranice.

​Bolo krátko po 8.00 h ráno, keď starostovi Tatranskej Javoriny začal vyzváňať telefón.

"Volali mi, že im niekto ukradol drevo," povedal starosta Tatranskej Javoriny Miroslav Michalák. V tej chvíli by mu ani nenapadlo pomyslieť si, že za dedinou sa potrebovalo pri vatre zohriať 34 sýrskych migrantov. Na slovensko-poľskom pohraničí sú takéto prípady veľmi zriedkavé. To, čo videl za dedinou v lese, ho dojalo

Ráno pod Tatrami mrzlo, deťom, ale aj dospelým bola veľká zima "Mám 9-mesačné a 4-ročné dieťa a je nám veľká zima," povedala migrantka zo Sýrie. Polícia bola v tomto prípade súčinná, nemôžu ich však nikam odviesť, keďže majú povolenie na pobyt na Slovensku.

"Všetky osoby sa preukázali potvrdením o zotrvaní štátneho príslušníka tretej krajiny na území SR. Osoby boli preverené v informačných systémoch Policajného zboru," informovala Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ v Prešove. Utečencom zrejme pomôže spišská charita, ubytovanie chcú nájsť hlavne pre matky s deťmi. Víziou cudzincov je ale dostať sa ďalej do Nemecka.

Hraničný priechod v Novoti na Orave je zatvorený a z poľskej strany aj strážený, migranti pravdepodobne prišli na Slovensko ešte pred jeho uzavretím. "Mi bolo nahlásené, že v strede obce stojí dodávka, zavadzala pri výjazde z garáže, tí obyvatelia ku nej prišli a počuli z nej hlasy," vyjadril sa starosta Novote Dušan Jendrašík. Z dodávky vyšlo až 22 ľudí. Starosta volal políciu a policajti ich skontrolovali. Cudzinci mali doklady v poriadku. Polovička z nich išla do neďalekej obce Zákamenné.

Domáci sa spojili a postarali sa o migrantov. Poskytli im ubytovanie v garáži a jedlo. Dokonca ich aj ošetrili miestni zdravotníci. "Majú tam spacáky, deky, dobrovoľne sestričky z obce im ošetrujú chodidlá, dezinfikujú im," dodal starosta. "Ste veľmi dobrí, urobíte čokoľvek pre nás," povedal migrant.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy