Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Obchodníci na burze sledujú predpovede počasia. Môžu ovplyvniť ceny plynu
Zdielať na

Obchodníci na burze sledujú predpovede počasia. Môžu ovplyvniť ceny plynu

BRATISLAVA / To, aká intenzívna bude blížiaca sa zima, sledujú dlhodobo aj obchodníci s plynom. Hoci sa už objavili prognózy o extrémne mrazivej zime, podobné predpovede sa ani v minulosti zvyčajne nenaplnili. Aj preto sa očakáva, že by zima nemala zatriasť cenami plynu. Zatriasť počasím však stále môže jav, nazývaný El Niňo, ktorý by do našich končín mohol skôr ako kruté mrazy priniesť veľa zrážok.

Pokiaľ ide o krátkodobú prognózu počasia na danú lokalitu, meteorológovia ju dokážu s dosť veľkou presnosťou predpovedať. "Najpresnejšia predpoveď by mala byť na 24 hodín a každý deň sa to trošku znižuje. Ale svetová meteorologická organizácia povedala jasne, že predpovede na 10 dní sú seriózne a sú dostatočné," uviedol meteorológ Peter Jurčovič. Predpovede na 10 dní vychádzajú z aktuálnych údajov a trendov vývoja, plus štatistika ako sa to zvyčajne v danej lokalite prejaví. "Robia sa predpovede aj na mesiac, na pol roka, na rok," dodal Jurčovič.

Tu sa už ale nedá predpovedať počasie na konkrétny deň, skôr na nejaké dlhšie obdobia a aj to hlavne na odhad teplôt a zrážok. Používa sa tu hlavne štatistika histórie meraní a opakujúce sa vzorce vývoja. "Tak sa dá štatisticky odhadnúť, že aj teraz by to takto mohlo pokračovať," vysvetlil Jurčovič. Obchodníci na burze a nákupcovia energií, najmä plynu, sledujú dlhodobé i krátkodobé predpovede počasia, ktoré ovplyvňujú ich rozhodnutia. "Pokiaľ obchodníci vidia, že teplota má klesať a bude tuhšia zima ako je normál, tak sa predzásobujú a rátajú, že zásoby môžu poklesnúť. Vtedy cena ide nahor," uviedol finančný analytik Tomáš Mikulík.

Počasie najviac ovplyvňuje ceny vtedy, keď je extrémna zima, alebo horúco a nie sú dostatočné zásoby plynu. "Zodpovední dodávatelia každý mesiac nakupujú 1/12, aby spriemerovali ceny," dodal Mikulík. A keby náhodou plyn zachýbal, za drahšie kúpia už len zvyšok. Teraz je pekné počasie a to na cenu plynu nemá vplyv. Navyše zásob je dostatok. "Zásobníky EÚ sú naplnené na 90 %," priblížil Mikulík. Dlhodobé prognózy počasia na túto jeseň a zimu hovoria, že teplotne by u nás mali byť mierne nad historický normál. Vplývať by už mal jav El Niňo, ktorý prinesie buď extrémne teploty, alebo extrémne zrážky. "Teraz si netrúfam povedať, ktorý z tých extrémov bude hlavný," vyjadril sa meteorológ Peter Jurčovič.

Jednoznačnú odpoveď nedávajú ani svetové prognózy. V odhadoch sa rozchádzajú. Dá sa povedať iba to, čo hovoria dlhodobé štatistiky a pranostika. "Keď tu máme pekné babie leto, príde studená Katarína," uviedol Jurčovič. Potom vianočné oteplenie, trojkráľová zima či hromničná zima vo februári. Zdražovanie plynu vplyvom počasia zatiaľ nehrozí. "Dobrá správa je, že v strednodobom horizonte bude aj klesať, teraz je v EÚ slabší dopyt," skonštatoval Tomáš Mikulík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy