Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čaká Slovensko zelená revolúcia? Brusel celkom spokojný nie je
Zdielať na

Čaká Slovensko zelená revolúcia? Brusel celkom spokojný nie je

BRATISLAVA / Aj napriek tomu, že Slovensko patrí v únii medzi krajiny s najlepšími výsledkami pri znižovaní emisií skleníkových plynov, Brusel až tak spokojný nie je. Zaostávame totiž v zavádzaní obnoviteľných zdrojov energie.

Cieľ Európskej únie do roku 2050 je jasný – čistý vzduch bez emisií. Členské štáty sa však nevedia zhodnúť na tom, akou cestou sa k nemu dostať. Dosiahnuť uhlíkovo neutrálny kontinent si totiž vyžaduje obrovské úsilie a najmä investície. "Dekarbonizovať znamená najmä zavádzať nové obnoviteľné zdroje, ale využívať v čo najväčšej miere aj nízkoemisné zdroje,“ tvrdí europoslanec Robert Hajšel (SD). Reagoval aj Martin Slabý, predseda Český plynárenský zväz: "Práve Slovensko je príkladom toho, že naháňame dva zajace a nevieme, ktorý je správny.“ 

Pri znižovaní emisií sme totiž vďaka jadrovej energii šampióni, no pri zavádzaní obnoviteľných zdrojov zaostávame. "Netreba znásilňovať všetky štáty alebo regióny tam, kde sú ťažké podmienky na rozvoj obnoviteľných zdrojov,“ uviedol europoslanec Robert Hajšel, člen výboru členom výboru ITRE pre priemysel, energetiku a výskum.

Nikto totiž nie je dokonalý a preto sa musíme pozerať na to, čo a ako vieme pre klímu urobiť. "Príkladom je vodík, ktorý je ako novorodenec. Nemôžete ho obliecť do konkrétnych šiat a nechať ho v nich rásť. Treba mu obliekať také veci, ktoré mu budú počas rastu najviac sedieť," vysvetlila Andrea Stegher, viceprezidentka IGU.

Najväčšou výzvou je nahradiť uhlie

Uhlie je zastúpené 8 percent v našom energomixe, a to najmä v teplárenstve a v priemysle. Aj pri plnení zelených cieľov platí, že vyskakovať môžeme len do takej výšky, na akú máme peniaze. No a tu sa javí, ako všeobecne najvýhodnejší prechodný zdroj energie plyn. "Plyn je veľmi efektívne médium, pretože jeho emisie sú polovičné, keď to porovnáme s uhlím," povedal viceprezident Slovenského plynárenského a naftového zväzu Martin Hollý.

Nezanedbateľná je i jeho stále zaujímavá cena. "Je ťažké nahradiť ten plyn u miliónov domácností naprieč Európou, ktoré ním kúria," vysvetlil Martin Slabý. Aj preto je dôležité hľadať riešenia, ktoré starý kontinent ekonomicky nepoložia na kolená. "Európa by sa mala pozerať, čo sa deje za jej dverami. Túto hru totiž nemôžeme hrať sami,“ dodala Stegher.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy