Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
K dispozícii máme 3 bezplatné skríningy, no využíva ich menej než polovica obyvateľstva
Zdielať na

K dispozícii máme 3 bezplatné skríningy, no využíva ich menej než polovica obyvateľstva

BRATISLAVA / Už štyri roky máme na Slovensku k dispozícii tri bezplatné skríningy, ktoré by mali zachytiť život ohrozujúce ochorenia. Stále ich však využíva menej než polovica obyvateľstva. V rámci prevencie preto poisťovne pozývajú ľudí, ktorí dlhodobo prehliadky zanedbávajú, na bezplatné vyšetrenia.

"Je všeobecne známe, že prevencia je tá investícia, ktorá je výhodnejšia ako neskôr diagnostika a liečba," uviedla Monika Jankechová, štátna tajomníčka. Svoje zdravie si nevážime. Iba desatina tých, ktorí OnkoKontrolu zanedbávali a dostali na ňu pozvanie, ju v skutočnosti minulý rok absolvovali.

Bezplatný skríning alebo po novom OnkoKontrola sa vzťahuje na rakoviny krčka maternice, prsníka a rakovinu hrubého čreva a konečníka. Ženy od 23 rokov môžu bezplatne absolvovať cytologické vyšetrenie. Prvé dva odbery v intervale raz ročne, tie ďalšie už potom každé tri roky. Ženy v kategórii od 50 do 69 rokov majú každé dva roky nárok na skríningovú mamografiu prsníka.

Oproti modernejšej mamografii je sonografia prsníkov neefektívna. "Bohužiaľ je to klamanie žien. Dlho trvalo než sme na to prišli. Je to zastaralá metóda, ktorá nie je schopná dať to, čo sme očakávali," priblížila Alena Kállayová, spoluautorka národného skríningového programu. "Úmrtnosť stále na Slovensku je veľmi vysoká, preto musíme spraviť niečo pre to, aby ľudia viac chodili a aj ten záchyt by bol vyšší," ozrejmila Jana Trautenberger Ricová, koordinátor skríningov na Slovensku.

Zarážajúco pôsobí aj fakt, že iba polovica ľudí s pozitívnym nálezom od lekára, je s tým ochotná niečo urobiť. "Hovoríme hlavne teda o skríningu rakoviny hrubého čreva a konečníka, kde je ten prvý test, test na skryté krvácanie do stolice," dodala Trautenberger Ricová.

Kolonoskopické vyšetrenie ale mnohým pacientom nevonia. "Keď idú, tak naozaj toto môže zachrániť život, pretože krvácajú polypy, ktoré rastú 10 rokov a je tam dostatočný čas, aby sa odstránili zárodky rakoviny," dodala Trautenberger Ricová. Bezplatná OnkoKontrola rakoviny hrubého čreva a konečníka je určená pre všetkých mužov a ženy vo veku od 50 do 75 rokov v intervale každé dva roky.

K zmene správania ľudí s nálezom by pomohlo, ak by čoraz viac liekov a indikácií bolo kategorizovaných a finančne dostupných pre pacientov. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že na ťahu sú farmaceutické spoločnosti. "My ich nevieme donútiť, ale očakávame, že samozrejme, keďže v centre je zdravie ľudí, že takýmto aktivitám budú prispievať v blízkej budúcnosti," objasnil na záver Michal Palkovič, minister zdravotníctva SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy