Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Armáde chýba 3 500 vojakov, ale len tak hocikoho nezoberú. Dôležitá je fyzička aj psychika
Zdielať na

Armáde chýba 3 500 vojakov, ale len tak hocikoho nezoberú. Dôležitá je fyzička aj psychika

BANSKÁ BYSTRICA / Vojenská prísaha, akú mesto už dávno nezažilo. Pred očami verejnosti, v parku pod pamätníkom SNP, zložilo prísahu takmer 400 slovenských vojakov. Majú za sebou mimoriadne náročný výcvik - bez mobilov, či kontaktu s rodinami.

Každý desiaty to nezvládne, sedemtýždňový výcvik je mimoriadne náročný. "Náročné to bolo, hlavne psychicky," povedala Daniela, účastníčka výcviku. "Museli nás pripraviť na záťaž, tlačili nás mimo našu komfortnú zónu," priblížil Timotej, účastník výcviku.

Splnili si detský sen, pokračujú v šľapajách rodičov či po vzore kamarátov, motivácia je u každého z nich rôzna. Počas výcviku mali naplánovanú doslova každú minútu a to bez kontaktu s rodinou. "Dcéra išla, tak nech bojuje, náročné to bolo psychicky. Sme na ňu hrdí," uviedla mama účastníčky výcviku. "Je to zásadný kultúrny šok, prísne organizovaný režim," objasnil Daniel Zmeko náčelník Generálneho štábu OZ SR.

V armáde aktuálne chýbajú stovky vojakov, stavy naplnenosti sú na maximálne 75 percentách. "Chýba 3500 vojakov," dodal Zmeko. Len pre porovnanie kým pred 30 rokmi slúžilo 60-tisíc vojakov, v roku 2012 sa počty zredukovali na 13-tisíc vojakov. "Za posledných 5 rokov sa to snažíme systematicky zvyšovať," poznamenal Zmeko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy