Polojasno
20°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Je za úhynom rýb chróm? Znečistenie spôsobuje skládka
Zdielať na

Je za úhynom rýb chróm? Znečistenie spôsobuje skládka

PÁRNICA (OKR. DOLNÝ KUBÍN) / Rybári v Párnici sú zaskočení. Začali im hynúť ryby. Zobrali vzorky vody a výsledky ich zarazili. O prípad sa už zaujíma aj Inšpekcia životného prostredia a takisto aj ministerstvo.

"Pri kontrolách som si začal všímať, že je tam zvýšený počet mŕtvych rýb. Odobral som dve vzorky," uviedol Marek Plančo, rybársky hospodár Slovenského rybárskeho zväzu. Výsledky z veterinárneho a potravinového ústavu ho prekvapili. "Výsledky sú katastrofálne. Za znečistenie a úhyn môže chróm," dodal Marek Plančo.

Skládka Strusky neďaleko rybníkov vznikla pred vyše pol storočím. "Je na nevhodnom podloží na alúviu rieky Oravy, je na vodu priepustných štrkoch. Voda, ktorá sa nachádza pod skládkou, lúhuje škodlivé látky, aj ťažké kovy a tie sa dostávajú ďalej do potravinového reťazca," vyjadril sa generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Dušan Karaska. Ministerstvo životného prostredia aktuálne prijalo podnet.

"Odborníci envirorezortu, konkrétne Slovenskej agentúry životného prostredia, vykonajú obhliadku lokality. Nasledovať budú ďalšie kroky, ako vykonanie podrobného geologického prieskumu životného prostredia, určenie povinnej osoby a podobne," informoval hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. Otázne je aj to, či ryby z tejto lokality je vhodné konzumovať.

"Je to na zvážení expertov, ktorí sa zaoberajú toxikológiou v oblasti potravín a veterinárstva, aby zvážili a spravili rozbory, či by tá oblasť, hlavne tie revíry, boli by riešené systémom chyť a pusť. Ryby by mohli uloviť, ale hneď ich by aj pustili," dodal Dušan Karaska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy