Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na cudzineckej polícii v Nových Zámkoch stále pribúdajú migranti
Zdielať na

Na cudzineckej polícii v Nových Zámkoch stále pribúdajú migranti

NOVÉ ZÁMKY / Na cudzineckú políciu v Nových Zámkoch v pondelok 18. septembra priviezli takmer 400 ilegálnych migrantov. Časť z nich previezli na pracovisko na opačný koniec republiky, aby ich vybavili čo najskôr. V utorok bol na mieste aj policajný viceprezident. Zisťoval, aké opatrenia bude ešte potrebné prijať.

Na alokované pracovisko cudzineckej polície v Nových Zámkoch v utorok prišiel už druhý autobus plný ilegálnych migrantov z hraničného priechodu v Šahách. Dopopoludnia priviezli viac ako 200 ilegálnych migrantov, ktorí prekročili maďarsko-slovenské hranice. V pondelok ich bolo takmer 400. "Je pravda, že nárazovo sa niekde zvýšia počty. Celkovo týždenne máme na území SR v policajnom záchyte 2 500 až 3 tisíc migrantov," informoval Damián Imre, viceprezident Policajného zboru SR.

Zvýšené počty na jednom pracovisku riešia prevozom na iné. A tak sa môže stať, že nelegálnych migrantov túžiacich po potvrdení z cudzineckej polície na južnej hranici prevezú autobusmi na vybavenie napríklad aj do Popradu. "Aby nezostávali v rámci tých administratívnych postupov dlhšie ako 24 hodín," priblížil Imre.

Cudzinecká polícia denne dokáže v novom režime spracovať približne 600 migrantov aj vďaka obmedzeniu stránkových hodín. Legálni cudzinci, ktorí potrebujú riešiť agendu, by tým poškodení nemali byť. Tí ilegálni po získaní Potvrdenia o zotrvaní štátneho príslušníka tretej krajiny na území Slovenska čakajú na odvoz.

"Bohužiaľ sa utáborujú na súkromných pozemkoch, s čím nie sú spokojní majitelia okolitých nehnuteľností," ozrejmil Ladislav Hamran, prednosta Okresného úradu v Nových Zámkoch. "Riešime to, či je možné nejako lepšie zorganizovať ten režim, ktorý tu máme nastavený, aj s ohľadom na to, že tu je hlavná cesta pomerne frekventovaná a migranti ju prechádzajú smerom na benzínku. Oni sú z nášho pohľadu slobodní, nemôžeme ich obmedziť na osobnej slobode," doplnil Imre. Od minulého roka prešlo cez naše územie viac ako 40 tisíc ilegálnych migrantov, ktorí nezostali na území Slovenska.

Súvisiace články