Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Robert Fico navštívil políciu v Trenčíne. Tvrdí, že migrantov si neoverujú
Zdielať na

Robert Fico navštívil políciu v Trenčíne. Tvrdí, že migrantov si neoverujú

TRENČÍN/ NITRA / Cudzinecká polícia na Slovensku zažíva v týchto dňoch veľký nápor migrantov. V Nitre v nedeľu,17. septembra, vybavili vyše 100 ľudí. Na políciu v Trenčíne sa vybral aj Robert Fico. Šéf SMERU tvrdí, že migranti dostávajú potvrdenie od policajtov bez toho, aby si overili ich totožnosť. Polícia však jeho tvrdenia odmieta. Politickí súperi zároveň Ficovi odkazujú, že migrantov k nám prilákali práve SMEROM presadené "papieriky."

Na cudzineckej polícii v Nitre v nedeľu, 17. septembra, vybavili viac ako sto migrantov, ďaľších ešte čakajú. "Moji bratia žijú v Holandsku, musíme ísť cez Maďarsko, Slovensko do Nemecka a potom za nimi do Holandska," povedal jeden z nich. Medzi ilegálnymi migrantmi boli aj ženy a deti, no prevažovali muži. Pýtali sme sa ich čo očakávajú od dokladu, ktorý im vystavili. "Potrebujeme to, lebo prichádzame z vojny sem, nám povedali, že potrebujeme papier, aby sme dokončili cestu, a preto sme išli na políciu," reagovali. 

Na polícii v Nitre majú aj oficiálneho tlmočníka, mimo záznam nám povedal,že vie podľa prízvuku rozlíšiť či skutočne prichádzajú zo Sýrie alebo inej krajiny. Vybavenie potvrdení pre utečencov sa ale nepozdáva Robertovi Ficovi. Vo videu, ktorý zverejnil predseda Smeru vidieť ako policajti riešia migrantov, ktorí zrejme čakajú na vybavenie potvrdenia. "Policajti vôbec nepreverujú ich meno a nemajú ani šancu, lebo nemajú pri sebe žiadne doklady totožnosti," konštatoval Fico. Podľa Smeru tak migranti nemusia uvádzať svoj pravý pôvod. "My lustrujeme každého jedného zadržaného migranta v databázach. Sú im odoberané odtlačky prstov. My netvrdíme, že majú pri sebe doklady, to sme ani nikdy nehovorili," reagoval viceprezident Policajného zboru SR Damián Imre. 

Pri srbskom utečeneckom tábore sme nakrúcali asi pred týždňom. Väčšina migrantov tvrdila, že pochádzajú zo Sýrie. Cestu cez Slovensko vraj považujú za bezpečnú. O potvrdení vraj počuli. Vláda Ľudovíta Ódora chcela nedávno vydávanie papierov o zotrvaní obmedziť. Mimoriadnu schôdzu sa ale nepodarilo otvoriť. Téma nelegálnej migrácie ale nekončí, už v utorok čaká poslancov mimoriadna schôdza, ktorú inicioval SMER-SSD, navrhujú zaviesť hraničné kontroly na hraniciach s Maďarskom.

Súvisiace články