Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Reakcie politikov na akciu Vírus: NAKA zadržala aj známe tváre
Zdielať na

Reakcie politikov na akciu Vírus: NAKA zadržala aj známe tváre

BRATISLAVA / Keď sú tajné služby v zlých rukách, predstavujú pre Slovensko bezpečnostné riziko. Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka to uviedol v reakcii na obvinenie dvoch bývalých riaditeľov Vojenského spravodajstva. Akcia Vírus poukazuje na to, čo tu bolo a čo po parlamentných voľbách môže byť znova. Slovenská informačná služba a Vojenské spravodajstvo boli zneužívané politickou mocou a korumpované. Poslanec Juraj Krúpa (SaS) to uviedol v reakcii na obvinenie dvoch bývalých riaditeľov Vojenského spravodajstva. Cieľom aktivít Špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) je vstúpiť do predvolebnej kampane a poškodiť opozícii. V reakcii na obvinenie dvoch bývalých riaditeľov Vojenského spravodajstva to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. Hnutie OĽaNO a priatelia verí, že vyšetrovanie prípadu Vírus, týkajúce sa podozrení z predražených zákaziek pre Vojenské spravodajstvo, bude úspešne dotiahnuté do konca. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol exminister obrany Ľubomír Galko z kandidátky OĽaNO a priatelia.

Progresívne Slovensko: Tajné služby v zlých rukách predstavujú pre Slovensko bezpečnostné riziko

Keď sú tajné služby v zlých rukách, predstavujú pre Slovensko bezpečnostné riziko. Predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka to uviedol v reakcii na obvinenie dvoch bývalých riaditeľov Vojenského spravodajstva. "Úlohou tajných služieb je chrániť Slovensko a jeho obyvateľov, no v zlých rukách predstavujú skôr bezpečnostné riziko. Keď ich šéfovia kradnú či klamú, stratíme dôveru spojencov, a tí s nami prestanú zdieľať dôležité informácie," zdôraznil Šimečka.

Podpredseda PS Tomáš Valášek poukázal na potrebu zmeniť spôsob kontroly spravodajských služieb a Národného bezpečnostného úradu. "Dnešný systém v praxi nefunguje. Tie isté strany, ktoré nominujú riaditeľov tajných služieb, majú zároveň väčšinu vo výboroch, ktoré ich majú kontrolovať. Súčasné nastavenie ohrozuje verejné financie, a čo je horšie, priamo oslabuje bezpečnosť krajiny," dodal. Hnutie navrhuje zveriť kontrolu nad službami osobitnej komisii zloženej z poslancov Národnej rady SR a predstaviteľov Najvyššieho kontrolného úradu, verejného ochrancu práv a kancelárie prezidenta SR. Riaditeľom Slovenskej informačnej služby by mal byť podľa PS apolitický odborník.

Juraj Krúpa: Akcia Vírus poukazuje na to, čo tu bolo a čo po voľbách môže byť znova

Akcia Vírus poukazuje na to, čo tu bolo a čo po parlamentných voľbách môže byť znova. Slovenská informačná služba a Vojenské spravodajstvo boli zneužívane politickou mocou a korumpované. Poslanec Juraj Krúpa (SaS) to uviedol v reakcii na obvinenie dvoch bývalých riaditeľov Vojenského spravodajstva. "Bavíme sa tu o vytunelovaní Vojenského spravodajstva vo výške 74 miliónov. To je naozaj vysoká suma. Malá nemocnica v Michalovciach stála 30 miliónov. Za toto sme mohli nakúpiť vybavenie na hranice, aby sme ich lepšie strážili," porovnal Krúpa. Tvrdí, že niektoré politické strany sa korupčné kauzy snažia prekryť inými témami.

V rámci utorkovej akcie mal byť obvinený bývalý generálny riaditeľ spravodajskej televízie Michal G., s ktorým sa predseda SaS Richard Sulík stretol pred voľbami v roku 2020. Michal G. podľa jeho slov zorganizoval stretnutie s Marošom Žilinkom, ktorý v tom čase kandidoval na post generálneho prokurátora. Obvinený však na stretnutí s nimi nebol. "Toto nafukovať na nejakú veľkú kauzu a mňa ťahať o týchto svinstiev, čo sa tu teraz dejú, považujem za veľmi nekorektné," poznamenal Sulík. Tvrdí, že vtedajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽANO) o tom informoval. 

Robert Fico: Cieľom aktivít prokuratúry a NAKA je vstúpiť do predvolebnej kampane

Cieľom aktivít Špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) je vstúpiť do predvolebnej kampane a poškodiť opozícii. V reakcii na obvinenie dvoch bývalých riaditeľov Vojenského spravodajstva to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico. Utorkovú tlačovú konferenciu policajného prezidenta Štefana Hamrana k prípadu považuje Fico za politickú. "Táto vec je dva roky stará, prečo bolo treba robiť tlačovú konferenciu deväť dní pred voľbami a útočiť na opozíciu. Prečo sa to nemohlo robiť 1. októbra po parlamentných voľbách," skonštatoval. Fico to považuje za zneužitie prostriedkov trestného práva na mobilizáciu proti opozícii. Ide podľa Fica o mimoriadne citlivý prípad fungovania spravodajských služieb z minulosti. "Netuším, o čom to je," poznamenal. 

OĽANO: Veríme, že vyšetrovanie prípadu Vírus bude úspešne dotiahnuté do konca

Hnutie OĽANO a priatelia verí, že vyšetrovanie prípadu Vírus, týkajúce sa podozrení z predražených zákaziek pre Vojenské spravodajstvo, bude úspešne dotiahnuté do konca. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol exminister obrany Ľubomír Galko z kandidátky OĽANO a priatelia. "Zostáva vysloviť len vieru, že prípad bude úspešne dotiahnutý do konca," povedal Galko. Ocenil prácu Národnej kriminálnej agentúry, ide podľa neho o akciu nevídaného rozsahu. Poslanec a exminister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) hovoril o prepojení obvinených exšéfov Vojenského spravodajstva Jána B. a Ľubomíra S. na exministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Bol by som veľmi rád, keby sme nezabúdali na históriu," podotkol. 

Naď: Mnohé veci v kauze VS sa podarilo vyšetriť vďaka súčinnosti rezortu obrany

Mnohé veci v aktuálnej akcii Vírus sa podarilo vyšetriť vďaka súčinnosti, ktorú rezort obrany poskytol orgánom činným v trestnom konaní v čase, keď Ministerstvo obrany (MO) SR viedol Jaroslav Naď. Policajná akcia sa má týkať rozkrádania verejných financií vo Vojenskom spravodajstve (VS). Naď o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii. Naď sa poďakoval všetkým ľuďom v rezorte obrany aj vo Vojenskom spravodajstve, ktorí nemali za jeho pôsobenia v čele rezortu žiadnu kauzu. Doplnil, že po jeho nástupe do funkcie v roku 2020 sa začali odkrývať schémy a začali podávať trestné oznámenia.

Obvinených v aktuálnom prípade má byť podľa Naďa 16 osôb. "Obvinenia sú, pokiaľ viem, z pokračovacieho obzvlášť závažného trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku závažným spôsobom a pokračovacieho obzvlášť závažného trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti závažným spôsobom," povedal exminister. Škoda spôsobená SR by mala podľa Naďových informácií presiahnuť 74 miliónov eur. Naď dúfa, že sa podarí vyšetriť aj ďalšie kauzy, ktoré sa týkajú bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. Zároveň dodal, že tunelovanie, zneužívanie moci a vyhrážanie sa vo Vojenskom spravodajstve bolo verejne známe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy