Polojasno
16°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Turista sa vybral do hôr so psom v nákupnej taške. TANAP chystá obmedzenia pre psíčkarov
Zdielať na

Turista sa vybral do hôr so psom v nákupnej taške. TANAP chystá obmedzenia pre psíčkarov

VYSOKÉ TATRY / Milovníkov psov čakajú v Tatranskom národnom parku zmeny. V novom návštevnom poriadku budú zóny, kde môžete a kde už nesmiete vojsť so svojim miláčikom. Podľa vedenia totiž počet nezodpovedných majiteľov psov stúpa. Do redakcie sme dostali video, kde turista prechádza náročným skalnatým terénom a psa má v nákupnej taške.

​Nie jednému milovníkovi psov toto video vyrazilo dych. Turista si upravil nákupnú tašku tak, aby s ním mohol prejsť cez náročný terén. Riaditeľ Tatranského národného parku ostal tiež nemilo prekvapený. "Ostal som v šoku, pretože sám som chovateľ dvoch psov a toto by som im neurobil. Toto už asi hraničilo aj s týraním zvierat," priblížil Pavol Majko, riaditeľ správy TANAP-u.

V úžase ostala aj správkyňa stránky, na ktorej video bolo video zverejnené. "Mňa doslova až zamrazilo, keď som videla, kde nekončí tá ľudská vynaliezavosť," uviedla správkyňa stránky Katka.

O tom, že počet psíkov v našich horách stúpa, už niet pochýb. S tým ale, žiaľ, rastú aj problémy. "Máme zaznamenané desiatky psov na voľno, ktoré naháňajú kamzíky. Máme psa, ktorý zadrhol svišťa," priblížil Majko.

Na vedenie národného parku sa však obracajú aj samotní turisti, ktorí sa cítia byť ohrození psíkmi na chodníkoch. Niektoré incidenty dokonca mala riešiť aj polícia. "Za takýchto nezodpovedných majiteľov psíkov platia tí majitelia, ktorí sú zodpovední," uviedla Katka.

U našich susedov v Poľsku sú psy v národných parkoch zakázané úplne. U nás to ale bude inak. "Je potrebné, aby návštevný poriadok zaviedol aj určité limity. Zároveň aj uvoľní dosť veľa vecí zo zákona ochrany prírody, to znamená, či už cyklotrasy alebo nejaké nové chodníky," ozrejmil Majko.

Zóny, kde môžete vstúpiť s miláčikom, ale aj tie, kde už so psíkom nesmiete, budú podľa riaditeľa v teréne riadne vyznačené. Verejnosť bude informovaná aj prostredníctvom internetu a k dispozícii budú aj mapy.

Za porušenie zákazu bude hroziť vysoká pokuta. "Na mieste môže byť uložená bloková pokuta až do výšky 330 eur," informoval Majko. Nový návštevný poriadok, ktorého súčasťou sú aj pravidlá vodenia psov v národnom parku, by mal začať platiť už čoskoro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy