Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Tento rok medzimesačne prvýkrát zlacneli potravinové položky - najmä sezónna zelenina a ovocie
Zdielať na

Tento rok medzimesačne prvýkrát zlacneli potravinové položky - najmä sezónna zelenina a ovocie

BRATISLAVA / Pod 9% klesla v auguste aj medziročná inflácia celkovo. Dobré správy však kazia pohonné látky. Pozitívne však je, že platy rástli.

Dva roky prinášal štatistický úrad každý mesiac Jóbove zvesti. Až vo februári stúpla inflácia cez 15 percent. Potom sa to, ale zlomilo a v marci kontinuálne spomaľuje. Bolo tomu tak aj v auguste. "Celkovo dosiahla inflácia hodnotu 8,9 percenta," uviedla Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu SR.

Slovákom oproti iným krajinám z peňaženiek výrazne ukrajujú náklady na bývanie a potraviny. V podstate polovicu z príjmov. Aj tu má Štatistický úrad dobré správy. "V súčasnosti sú potraviny približne o 12 percent drahšie ako pred rokom," dodala Morháčová.

Keď to však rozmeníme na drobné tak najmä sladké, či zelenina stále vystreľujú a nákup nás vyjde citeľne drahšie ako vlani. "Ak sme vlani urobili nákup potravín napríklad za 100 eur, tak v auguste 2023 ten istý nákup vyšiel na 113,5 eur," priblížila Eva Sadovská, analytička Wood & Company. 

Na medzimesačnej úrovni je to už ale lepšie. August nás stál menej ako júl. "Najväčší vplyv ťahajúci medzimesačnú infláciu smerom nadol mali v auguste potraviny, ktorých ceny klesli v priemere o 1,1 %. K zníženiu cien, ktoré bolo celkovo najvýznamnejšie za posledné tri roky, došlo vo všetkých deviatich sledovaných potravinových položkách," opísala Morháčová.

V podstate pozitívne správy kazia pre zmenu pohonné hmoty, tankujeme drahšie. "Opačný, rastový trend zaznamenali najmä ceny pohonných látok, ktoré v porovnaní s júlom zdraželi o 7,3%," dodala Sadovská.

Celkovo sa, ale postupne situácia zlepšuje, zdražovanie vo väčšine odvetví dokázal vykrývať aj rast platov, čo predstavuje menší tlak na peňaženky. "Mzdy dosahujú tak vysoký nominálny rast, že už prekrývajú tempo inflácie a platilo to v 7 z 10 mesačne sledovaných položiek," dodala Morháčová.

Zároveň stále menej by nás malo desiť zdražovanie. "Celková inflácia bude spomaľovať aj v nasledujúcich mesiacoch," dodala na záver Sadovská. 

Súvisiace články