Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Volebná kalkulačka prvovoličom poradí, ako si vybrať podľa svojich hodnôt
Zdielať na

Volebná kalkulačka prvovoličom poradí, ako si vybrať podľa svojich hodnôt

Medzi slovenskými voličmi a voličkami je stále veľa tých, ktorí tvrdia, že si nevedia vybrať. Málokomu sa chce čítať si predvolebné programy, v prípade politiky sa však nedá spoľahnúť len na rozhodnutie srdcom. Tak ako si vybrať? Občianske združenie Zmudri chce mladým ľuďom tento výber uľahčiť volebnou kalkulačkou, ktorá im ukáže, s ktorou politickou stranou sa najviac zhodujú ich hodnoty.

Volebná kalkulačka pre prvovoličov

„Nevrav, že si nevieš vybrať,“ hovorí jeden zo sloganov kampane, ktorú Zmudri spustilo mesiac pred predčasnými parlamentnými voľbami. Jej cieľom je zmobilizovať najmä mladých ľudí a prvovoličov, aby využili svoje volebné právo a zúčastnili sa volieb.

Svoje zastúpenie v parlamente si bude v septembri podľa Štatistického úradu SR prvýkrát môcť vybrať až 184 800 mladých ľudí, ktorí pred poslednými parlamentnými voľbami ešte nemali 18 rokov.

Najmä pre túto skupinu v Zmudri vytvorili volebnú kalkulačku, ktorá prvovoličom pomôže zorientovať sa v ponuke politických strán. Po zodpovedaní 29 otázok im vyhodnotí, s ktorou stranou alebo hnutím majú najväčšiu hodnotovú zhodu, a teda ktorú by si mohli vo voľbách vybrať.

Užívateľ už na začiatku kalkulačky dostáva odporúčanie takúto stranu ďalej sledovať v diskusiách, prečítať si jej program a presvedčiť sa, či je s takouto voľbou naozaj stotožnený. Kalkulačka je dostupná na stránke www.volhodnoty.sk.

Skúsenosť nám ukazuje, že mladí vedia, čo si myslia a majú jasné hodnoty, len si ich ťažko premietajú do výberu politickej strany. Hľadajú neexistujúcu dokonalosť alebo majú naopak pocit, že všetci sú klamári a zlodeji. A potom je tu aj skupina mladých, ktorá naozaj nemá žiaden prehľad v politike a ťažko sa im orientuje v tom, ktorá politická strana čo ponúka,“ vysvetľuje riaditeľka Zmudri Martina Bolibruchová, prečo chcú mladým pomôcť práve v tom, aby si vedeli vybrať.

Dobrý volič je informovaný volič

V Zmudri sa dlhodobo snažia učiť mladých ľudí kriticky myslieť a orientovať sa v súčasnom svete plnom informácií. V rámci prípravy na voľby preto pripravili aj príručku „Politika polopate“, v ktorej vysvetľujú fungovanie slovenskej politiky, ozrejmujú kompetencie jednotlivých politických predstaviteľov a vysvetľujú aj to, ako na Slovensku vyzerajú parlamentné voľby – od kampane až po prerozdelenie kresiel v parlamente.

Tieto príručky občianske združenie najmä vďaka finančnej podpore desiatok dobrovoľných darcov rozposlalo na 300 škôl. „Keďže sa nám podarilo vyzbierať viac ako 10 000 eur, mohli sme príručky vytlačiť a rozposlať na školy, ktoré reagovali na našu výzvu a objednali si ich. Príručky sa tak v prvý týždeň školského roka dostali do rúk 10 000 prvovoličov na celom Slovensku,“ teší sa Bolibruchová. Príručka je prístupná aj na stiahnutie.

Volebná kalkulačka aj príručka majú ten istý cieľ – pomôcť prvovoličom, aby sa v septembri vedeli informovane rozhodnúť a aby rozumeli tomu, o čo voľbách ide. V Zmudri v tomto duchu pokračujú aj vo svojich aktivitách na sociálnych sieťach Instagram a TikTok, či pri tvorbe obsahu na webe Zmudri G.

Občianske združenie Zmudri vzniklo v roku 2018 a odvtedy sa intenzívne venuje tvorbe vzdelávacích materiálov v témach kritického myslenia, digitálnej bezpečnosti či fungovania štátu. Na školách realizujú workshopy o kritickom myslení pre študentov aj učiteľov a zároveň tvoria vzdelávací obsah pre stredoškolákov na sociálnych sieťach a webe Zmudri G. Za svoju činnosť získalo Cenu európskeho občana, Social Impact Award či Learning & Development Award.

Najčítanejšie správy