Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Dedina, ktorá už o chvíľu dedinou nebude. Bez starostu jej hrozí zánik
Zdielať na

Dedina, ktorá už o chvíľu dedinou nebude. Bez starostu jej hrozí zánik

BREZOVEC (OKR. SNINA) / Obec, kde starosta nebral plat, do školy chodili už len dve deti z jedného domu a obyvateľov tam zrejme bude čoskoro menej, ako chatárov a chalupárov. Hoci je dedinka Brezovec prekrásna, populácia tam zostarla tak, že doterajšieho starostu už vo funkcii nemá kto vystriedať. A tak, kým si bude 16 slovenských obcí voliť starostu a poslancov v doplňujúcich voľbách, v Brezovci už otvorene hovoria o tom, že dedinu zrejme pričlenia k susednej obci.

Je to už tretíkrát po sebe, čo v obci Brezovec nekandiduje na post starostu a poslancov zastupiteľstva nikto. Presne pred rokom sa doterajší starosta rozhodol, že viac kandidovať nebude a niet sa čo čudovať. Podľa mnohých starostov sa totiž štát o menšie obce vôbec nezaujíma. Dedinke s 37 obyvateľmi po zaplatení elektriny či odvoze komunálneho odpadu nezostanú peniaze ani na výplatu. "Ja si teraz dlhujem dva platy a robím všetko – od účtovníka, po údržbára, taktiež kosím, takže robím charitu," vyjadril sa v septembri 2022 starosta obce Miroslav Solomon.

Po obci sa štáb TV JOJ musel previezť viackrát, aby vôbec niekoho stretol. Väčšinou tu žijú starší ľudia. "U nás do školy chodia už len z jedného domu dve deti," opísal obyvateľ obce Brezovec. "V obci Brezovec v okrese Snina nebola v zákonom stanovenej lehote podaná žiadna kandidátna listina, ako na funkciu starostu obce, ani na poslancov obecného zastupiteľstva. Preto sa v tejto obci voľby nevykonajú," vysvetlila riaditeľka odboru volieb MV SR, Eva Chmelová.

Starosta už na ministerstvo vnútra poslal žiadosť o pričlenenie Brezovca k susednej obci Ubľa. "V súčasnosti ministerstvo vnútra odoslalo na okresný úrad v sídle kraja podnet na začatie procesu pričleňovania a zvolanie zhromaždenia obyvateľov nefunkčnej obce," vysvetlil hovorca MV SR, Matej Neumann. Tam budú o všetkom oboznámení.

Ako zareagujú ľudia v Ubli?

Je to spádová obec s takmer 800 obyvateľmi. Je tam základná škola aj zdravotné stredisko. Napriek dobre fungujúcej samospráve starosta hovorí, že pričlenenie ďalšej obce bude pre nich bremenom navyše. "Nech rozhodnú ľudia či chcú, aby sme pričlenili obec Brezovec k Ubli. Vyhlásili by sme v obci referendum," uviedol Jozef Fejsák, starosta obce Ubľa.

Súvisiace články